Hlavní obsah

Drahoš má přes 78 tisíc podpisů, dobrovolníkům rozdal námořnická trika

– Praha • Aktualizováno
Právo, Karolina Brodníčková

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš už má svou kandidaturu na hlavu státu jistou. Na svou podporu nasbíral 78 321 podpisů, oznámil v sobotu v pražských Žlutých lázních na srazu svých příznivců. V počtu petentů předstihl nejen současnou hlavu státu Miloše Zemana, ale i textaře a podnikatele Michala Horáčka.

Jiří Drahoš už nasbíral přes 78 tisíc podpisůVideo: Karolina Brodníčková, Právo

 
Článek

„Za to patří dík vám. Toto číslo není zdaleka konečné, protože během dneška jsem převzal další petiční archy. Takže i to číslo 78 321 je už minulostí. Ten hlavní dík za podpisy patří vám. Já si toho hrozně vážím,“ řekl Drahoš.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bývalý předseda Akademie věd a kandidát na prezidenta Jiří Drahoš (uprostřed) se setkal v pražských Žlutých lázních se svými podporovateli. Vpravo je jeho manželka Eva Drahošová.

Ve sbírání bude však jeho tým pokračovat. „Ani dosažením nutné hranice 50 tisíc podpisů nekončí naše podpisová kampaň. Jsem přesvědčen, že doplujeme vítězně do cíle,“ řekl Drahoš.

Nutný počet podpisů pro kandidaturu na Hrad je 50 tisíc. Ty už má nasbírané také současný prezident Miloš Zeman a textař a podnikatel Michal Horáček. Zatímco Zemanova manželka Ivana tento týden oznámila, že jejího muže zatím podpořilo 59 tisíc lidí, Horáček jich má již kolem 70 tisíc.

Foto: Karolina Brodníčková, Právo

Jiří Drahoš se svými příznivci v Praze

Podle sázkařů je Drahoš favoritem voleb, vítězství mu přiřkly i některé průzkumy veřejného mínění. Podle nich by se měl ve druhém kole utkat se Zemanem. „Počítáme s tím, že potřebujeme milión dvě stě tisíc voličů pro postup do druhého kola,“ řekl Drahoš.

Setkání Drahoše s příznivci proběhlo v námořnickém stylu, každý host proto dostal už u vstupu pruhované tričko. A to prý proto, aby sraz evokoval pocit, že jsou všichni přítomní „na jedné lodi“.

Mezi sběrači i exprimátor Kasl

Do Žlutých lázní dorazilo několik stovek příznivců, kteří Drahošovi aktivně v kampani pomáhají. Mezi nimi byl například bývalý pražský primátor Jan Kasl. „Já sbírám podpisy u stánku,“ řekl Právu. Dohromady má Drahoš podle volebního manažera Jakuba Kleindiensta necelé dva tisíce dobrovolníků.

Druhá přímá volba prezidenta klade na kandidáty o jednu podmínku navíc – kromě podpisů musí na peticích figurovat i čísla občanských průkazů či pasů petentů.

Petice s podpisy musí prezidentští kandidáti odevzdat v listopadu. Do té doby bude Drahoš ještě sbírat, a to zejména kvůli možné chybovosti na peticích. Ta v roce 2013 vyřadila z boje o Pražský hrad současného předsedu Svobody a přímé demokracie Tomia Okamuru nebo ekonoma a bývalého místopředsedu ODA Vladimíra Dlouhého.

Foto: Karolina Brodníčková, Právo

Jiří Drahoš se svými příznivci v Praze

Ministerstvo vnitra provádí kontrolu 8500 namátkově vybraných podpisů občanů pod kandidátní peticí na prezidenta republiky a v případě zjištění chybovosti větší než 3 procenta z kontrolovaného vzorku, bude provedena kontrola druhého namátkového kontrolního vzorku s 8500 podpisy. V případě zjištění chybovosti vyšší než 3 procenta i při druhé kontrole, bude tato odchylka promítnuta do celkového počtu hlasů jejím odečtením.

Kromě Drahoše, Horáčka a Zemana kandiduje na Hrad například také bývalý šéf Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek (za ODA) nebo aktivista a lékař Marek Hilšer. Kandidaturu na Hrad zvažuje senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten by se však neopřel o petice občanů, ale podporu 19 senátorů, kteří mu již dali svůj podpis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám