Hlavní obsah

Měření rychlosti na D1: přes 48 tisíc přestupků

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dálnici D1 je současně modernizováno šest úseků a v uzavírkách dochází k nehodám. Ke zklidnění dopravy alespoň na úseku Psáře–Soutice (49. až 56. kilometr) přispívá od letošního 1. dubna úsekové měření rychlosti. Do konce července zde policie díky tomu zaznamenala 48 380 přestupků.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto. Oprava dálnice D1

Článek

„To ovšem znamená, že jízdy nepřiměřenou rychlostí se dopustilo pouze 1,2 procenta ze všech řidičů, kteří tímto úsekem za čtyři měsíce projeli. Drtivá většina motoristů tedy v zúžených pruzích respektovala omezení rychlosti na osmdesát kilometrů v hodině,“ sdělilo v úterý v tiskové zprávě ministerstvo dopravy (MD).

Velká většina z těch řidičů, kteří se v úseku Psáře–Soutice dopustili přestupku, jela do 109 km/h. Našlo se ovšem i 12 řidičů, kteří projeli zúžené pruhy rychlostí přes 140 km/h.  „Děkuji řidičům, že drtivá většina z nich v tomto modernizovaném úseku jezdí slušně. Cílem měření není vybírat pokuty, ale zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy na D1. Proto také na měření upozorňujeme,“ uvedl k tomu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Detekční kamery sledují mezi Psáři a Souticemi rychlost projíždějících vozidel v obou směrech.

Kamery zůstanou až do konce prací

Automatické měření zde zůstane až do listopadu, kdy se předpokládá dokončení stavebních prací. „Při letošním měření jsou řidiči ještě ukázněnější než loni, kdy v úseku Ostravačice–Kývalka této dálnice policie zaznamenala přestupek u tří procent řidičů,“ oceňuje Ťok. Počet měřicích zařízení na D1 mezi Prahou a Brnem chtělo původně Ředitelství silnic a dálnic ještě letos rozšířit na pět, nedaří se mu ale dokončit výběrové řízení na nákup dalších sad detekčních kamer.

„Nasazení úsekového měření na dalších úsecích D1 tedy závisí na dokončení této soutěže. Poté se s dotčenými městy a policií dohodneme, jak se bude s úsekovým měřením pokračovat v příští stavební sezóně,“ uvedlo MD.  Na rekonstruovaných úsecích dálnice D1 je rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině.

Anketa

Pomáhá měření rychlosti na D1 zklidnění a plynulosti dopravy na této komunikaci?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2627 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám