Hlavní obsah

Policie naznačila, že chce za Čapí hnízdo obvinit víc lidí

Právo, Radim Vaculík

Pražská policie ve svém pátečním prohlášení poprvé oficiálně naznačila ústy mluvčí Andrey Zoulové, že hodlá v kauze Čapí hnízdo obvinit nejen předsedu hnutí ANO Andreje Babiše s místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO). Policie minulý týden požádala Sněmovnu o jejich vydání.

Článek

Ve vyjádření, v němž vysvětluje svůj postup před čtvrtečním podáním žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem Sněmovnou, policie sdělila, že jmenovaní jsou jen dva z několika lidí, u kterých vyšetřovatel případu (Pavel Nevtípil, pozn. red.) zvažuje zahájit trestní stíhání kvůli možnému dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů EU.

Doteď se přitom o dalších případných obviněných jen spekulovalo. Pražští kriminalisté se v prohlášení zároveň ohradili proti tvrzením v médiích, že svůj postup nekonzultovali s dozorovým žalobcem Jaroslavem Šarochem z Městského státního zastupitelství v Praze. Podle Zoulové s ním vyšetřovatel jednal osobně 7. srpna.

„Seznámil ho s dalším postupem, okruhem a počtem osob, u kterých zvažuje zahájení trestního stíhání. Vzhledem ke skutečnosti, že dvě z těchto osob požívají poslaneckou imunitu, byl státní zástupce zároveň zpraven o tom, že vyšetřovatel požádá Poslaneckou sněmovnu o udělení souhlasu s jejich trestním stíháním,“ nastínila v pátek Zoulová.

Postup bez výhrad

Osobami „požívajícími imunitu“ mínila Babiše s Faltýnkem. Z prohlášení Zoulové však jednoznačně vyplývá, že jmenovaní poslanci v případě svého vydání ke stíhání Sněmovnou nebudou nejspíše jediní, u ostatních však jde o lidi mimo parlament, tedy bez imunity a potřeby žádat o souhlas s obviněním.

Server Seznam Zprávy například jmenoval manželku někdejšího vicepremiéra Moniku Babišovou, jejího bratra Martina Herodese a také Babišovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Všichni tři v roce 2008 podle serveru vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo.

Server Neovlivní.cz zase zmínil někdejší představenstvo firmy Farma Čapí hnízdo, v níž byli předsedou Zdeněk Kubiska a místopředsedy Josef Nenadál, Luděk Kalivoda a Jana Mayerová.

A kromě nich také někdejšího šéfa ROP Střední Čechy Marka Kupsu, který se svými podřízenými projekt pustil i přes negativní posudky znalců ke schválení vedení Středočeského kraje.

Reklama

Související články

Dotace - hlavní problém Andreje Babiše

Evropské dotace určené pro malé a střední podniky ve skutečnosti čerpal skrytě miliardář, resp. jeho obří koncern. Zhruba tak by se dala stručně shrnout...

Výběr článků

Načítám