Hlavní obsah

Do ohradníků proti nakaženým prasatům už jde proud, jejich instalace je dokončena

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další způsob zábrany proti šíření afrického moru prasat už funguje na Zlínsku. Po instalaci pachových ohradníků nechal Zlínský kraj umístit do části hranic pásma zamoření ohradníky elektrické.

Foto: Aleš Fuksa

Dělníci staví podél silnic na Zlínsku elektrické ohradníky.

Článek

Dělníkům soukromé společnosti trvala jejich instalace pouhé dva dny. Firma, která instalaci měla na starosti, předala ohradníky Zlínskému kraji v neděli dopoledne. Právo o tom informoval majitel společnosti Vlastimil Kamír.

„Odzkoušené nainstalované ohradníky jsme předali v půl jedenácté, elektřinu jsme do nich pustili hned, jak jsme jednotlivé úseky dokončili,“ podotkl Kamír. Každý z úseků osazených ohradníků má svůj vlastní zdroj. „Je v nich napětí deset tisíc pulzních voltů. Účinné na prase jsou tři až čtyři tisíce voltů," sdělil majitel firmy.

Elektřina v ohradníku nemá takovou intenzitu, aby nějak ohrozila člověka, který se ho třeba náhodou dotkne.

K bateriovým zdrojům dodal, že se nejedná o baterie vhodné do motorových vozidel. „Jde o speciální akumulátory pro ohradníky, každý z nich má zavedený GSM hlásič, v případě krádeže je lze lokalizovat,“ upozornil Kamír.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

Celkem bylo kolem hranic zamořené oblasti o celkové délce 40 kilometrů osazeno čtrnáct kilometrů ohradníků. Ty jsou umístěny mezi Zlínem a Fryštáckou přehradou, Fryštákem a Lukovem, Lukovem a Zlínem-Velíkovou, Zlínem-Velíkovou a Hrobicemi a také v úseku mezi Veselou a Lípou. Jejich instalace přišla kraj na 1,2 miliónu korun.

Osazení ohradníků souvisí se stavem nebezpečí, který zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí na katastrálním území měst a obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí.

Kolem ohniska nákazy zůstávají i pachové ohradníky, které nainstalovali myslivci před dvěma týdny.

Do ohniska nákazy nesmějí vstupovat lidé se psy a dalšími domácími zvířaty. Zemědělci mají zákaz na 115,5 hektarech půdy sklízet úrodu. Dostatek potravy a postavené pachové i elektrické ohradníky mají divočáky udržet v zamořené oblasti a zabránit šíření choroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám