Hlavní obsah

V opraveném areálu v Břeclavi najde místo až 200 vězňů

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Dvě stovky míst pro vězně vznikly v nově opraveném areálu v břeclavské místní části Poštorná. V pátek ho slavnostně otevřela Vězeňská služba ČR. Kapacita břeclavské věznice se tak zvýšila na 423 vězňů. Zařízení by mělo přispět k řešení problémů s přeplněnými věznicemi.

Opravený areál v Břeclavi pojme asi 200 vězňů Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Oprava areálu trvala asi půl roku. Určen je pro odsouzené ve výkonu trestu ve věznici s dohledem a s dozorem, břeclavská věznice ho bude naplňovat postupně.

Jedná se o prostor se zamřížovanými okny, který je obehnaný ploty se žiletkovým drátem a střežený kamerami, nechybí tu však ani zdravotní středisko, kulturní místnost, keramická dílna nebo vycházkový dvůr se sportovišti. Za ním mají mezi ploty vězni s lehkým režimem i políčka se zeleninou a skleníky.

„Největší změnou oproti předchozímu stavu areálu je zbudování objektu pro vstup, také vytvoření takzvaného zakázaného pásma s technickými prvky a zbudování operačního střediska a kamerového systému,“ uvedl ředitel břeclavské věznice Vladan Havránek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pobyt v každé věznici je zřejmě dost nepříjemný, ovšem i zde budou rozdíly. V nově vzniklém kriminále v Poštorné se asi přece jen bude lépe dýchat, byť ani zde nechybí mříže a ploty

Objekt v Poštorné sloužil v 90. letech jako záchytné středisko pro běžence, poté byl areál léta nevyužitý. Vězeňská služba ho chtěla přestavět na novou věznici už v roce 2012. V lednu 2013 ale přišla amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause, takže se věznice uvolnily, a areál byl proto zakonzervován.

O dva roky později v něm vláda dala postavit stanový tábor pro 300 běženců, nebyl ale využit a po měsíci byl zrušen. Od listopadu 2015 v areálu funguje vězeňské oddělení pro odsouzené v dohledu.

Zatímco možného rozšíření tábora pro běžence se Břeclavané podle starosty Pavla Dominika kvůli migrační krizi vesměs obávali, věznice takové vášně nebudí. „Za léta, kdy vězeňská služba ve městě funguje, si naopak zvykli, že toto zařízení je bezproblémové, prakticky o něm vlastně ani příliš nevědí,“ řekl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pobyt v každé věznici je zřejmě dost nepříjemný, ovšem i zde budou rozdíly. V nově vzniklém kriminále v Poštorné se asi přece jen bude lépe dýchat, byť ani zde nechybí mříže a ploty.

S rekonstrukcí areálu, která přišla na 35 miliónů, pomáhali i místní odsouzení. „Do projektu se zapojilo více než 33 vězněných lidí. Odpracovali zde více než 26 tisíc hodin a tím státu ušetřili tři milióny korun,“ uvedl ředitel vězeňské služby Petr Dohnal.

V Břeclavi má práci nyní 78 procent odsouzených a už se prý ozývají další firmy, které chtějí zaměstnat vězně z nově otevřeného areálu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vchod do cely pro nepřizpůsobivé

Areál by měl spolu s dalšími přispět k řešení problému s přeplněnými věznicemi. Z 22 tisíc vězňů, které v současnosti v Česku jsou, potřebuje vězeňská správa asi 2000 lidí umístit do nových prostor, aby byly splněny požadavky, které předepisuje zákon.

„Nedávno jsme otevřeli podobné rekonstruované zařízení v Drahonicích, v říjnu otevřeme další rekonstruovaný objekt v Jiřicích. Zcela nový vězeňský objekt se všemi moderními kapacitami pro 800 odsouzených plánujeme postavit v jižních Čechách. Zatím však probíhají jednání s tamní samosprávou, a tak nechceme blíže lokalitu uvádět,“ řekl Dohnal v Poštorné.

Reklama

Výběr článků

Načítám