Hlavní obsah

Majitelé vepřína v Letech souhlasí s převodem areálu státu

• Aktualizováno

Valná hromada společnosti AGPI schválila v pondělí zájem převést vepřín v Letech, jenž stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, na stát. Na místě vepřína by měl vzniknout památník. Firma provoz prodá jen v případě, že dojde k dohodě se zástupci vlády. Požadovanou cenu za vepřín zástupci společnosti zatím nesdělili.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vepřín v Letech u Písku stojí na místě bývalého romského tábora.

Článek

„Dohodli jsme se zástupci vlády, že cenu uveřejníme až v případě úspěšného konce jednání,“ sdělil Právu místopředseda představenstva společnosti AGPI Jan Čech.

Pro možný převod vepřína hlasovalo téměř devadesát procent akcionářů. „Akcionáři schválili převod vepřína na stát v případě, že představenstvo naší společnosti uzná, že vláda nabídla dobré podmínky,“ vysvětlil Čech.

Vláda předala společnosti v polovině července nabídku na odkup vepřína. Ani kabinet zatím nestanovil cenu, za niž by se odkup uskutečnil. [celá zpráva]

O nevhodnosti vepřína na místě romského holokaustu se hovoří mnoho let. Nynější kabinet chce areál ještě před koncem funkčního období vykoupit.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu byly v obou místech zřízeny tábory.

Od té doby do května 1943 prošlo táborem v Letech 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám