Hlavní obsah

Teď řeknu úplně všechno, jak to bylo, prohlásil Dalík u soudu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

U pražského vrchního soudu začalo v úterý odvolací líčení v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu, ve kterém je obžalován lobbista Marek Dalík. Soud má rozhodnout, zda se někdejší pravá ruka expremiéra Mirka Topolánka (ODS) vrátí do vězení. Státní zástupce chce pro Dalíka trest sedmi let vězení. Obhajoba požaduje Dalíkův výslech. Lobbista se rozhodl promluvit s tím, že řekne všechno.

Marek Dalík přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce v úterý navrhl Dalíkovi sedm let nepodmíněně a peněžitý trest 21,9 miliónu korun. Dalíkovi podle něj přitěžuje to, že jednal s rozmyslem, ze ziskuchtivosti a že způsobil velkou škodu – požadovaná částka téměř stonásobně převyšuje zákonnou hranici velkého prospěchu.

Obhájce Tomáš Gřivna požaduje, aby byl povolen Dalíkův výslech, což předtím soud odmítl s tím, že dokazování bylo úplné a uzavřené. „Právo obžalovaného vypovídat je základní právo každého obžalovaného. Dnes je první možnost, kdy může obžalovaný vypovídat po odsouzení. Bylo by vhodné slyšet, jak se to stalo, z úst někoho, kdo u toho byl. Není to obstrukční návrh, nýbrž reakce na změněnou právní kvalifikaci,“ řekl Gřivna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Marek Dalík přichází za doprovodu svého advokáta Vlastimila Rampuly k soudu

Poukázal přitom na fakt, že odvolací soud změnil původní kvalifikaci z úplatkářství na podvod.

Dalík bude vypovídat

Gřivna také požaduje, aby vrchní soud vrátil celou věc k dalšímu dokazování na pražský městský soud. Podle něj je totiž potřeba důkladně posoudit, zda Dalík měl nebo neměl vliv na tehdejšího premiéra Topolánka a zejména pak komu mohl být ve výsledku obří úplatek určen.

Dospěl jsem k tomu, že musím říct, jak to bylo od a do zet, bez ohledu na to, že to nepotvrdí
Marek Dalík

Advokát přitom naznačil, že Dalík je ochoten k tomu poprvé otevřeně promluvit. „Určitým vodítkem by mohl být výslech obžalovaného, který měl ve výkonu trestu dost času se zamyslet nad tím, co se stalo,“ uvedl Gřivna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek se chystá na kongresu přednést projev

Požaduje také výslechy někdejších blízkých Topolánkových spolupracovníků. Podle něj je totiž zřejmé, že sám Topolánek měl u soudu dobrý důvod možný Dalíkův vliv zlehčovat. „Byl to ostatně premiér, a navíc často vnímaný jako určitý macho, takže je zřejmé, že nemohl přiznat, že byl pod vlivem někoho jiného,“ poznamenal Gřivna a doplnil, že Topolánek mohl být veden také obavou z otevřené Dalíkovy výpovědi.

„Po dobu osmi měsíců jsem měl až moc času přemýšlet o tom, co se stalo, i o tom, jak jsem vypovídal od začátku vyšetřování nejen na policii, ale i u soudu, kde jsem nevypovídal vůbec. Chtěl bych říct, že jsem neříkal úplně všechno, ne proto, že bych chtěl lhát, ale zejména proto, že jsem věděl, že ostatní svědkové z důvodu obav o svou beztrestnost a své současné kariéry, že by mi to nepotvrdili zejména z obav o sebe sama. Dospěl jsem k tomu, že musím říct, jak to bylo od a do zet, bez ohledu na to, že to nepotvrdí,“ uvedl Dalík.

Na základě toho soud připustil jeho výpověď coby obviněného, kdy bude možné jeho výpověď použít jako důkaz.

Původně dostal čtyři roky

Už dříve byl Dalík odsouzen v souvislosti s údajnou žádostí o půlmiliardový úplatek ke čtyřem letům vězení, Nejvyšší soud ale kvůli procesním chybám lobbistu propustil na svobodu a přikázal vrchnímu soudu, aby o celé věci znovu rozhodl.

Vyhověl tak dovolání nejvyššího státního zástupce, který pro Dalíka požadoval tvrdší trest, stejně jako stížnosti obhajoby, která poukázala na špatně použitou verzi trestního zákoníku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Marek Dalík

Soud se totiž přiklonil k novější verzi, platné od roku 2010, zatímco sám Dalík úspěšně poukazoval na to, že úprava platná v době údajné korupce, tedy v roce 2007, by pro něj mohla být výhodnější, a tedy měla být použita právě ta.

Dalík se k úternímu jednání dostavil osobně, a to za doprovodu svého advokáta Gřivny a také bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Toho do svého právnického týmu Dalík přibral na poslední chvíli.

Soud začal jednání čtením Dalíkova hodnocení ze znojemské věznice, kde si od loňského září až do letošního dubna odpykával čtyřletý trest. Během té doby se podle zprávy věznice choval slušně a příkladně, věnoval se samostudiu jazyků a zajímal se především o výtvarné umění a design.

Reklama

Související články

Prostě to zkusil, plyne z rozsudku nad Dalíkem

„V podstatě se chopil určité příležitosti a prostě řečeno to na zástupce dodavatele zkusil.“ V této jediné větě popsal v rozsudku z 31. května pražský vrchní...

Výběr článků

Načítám