Hlavní obsah

Českem se šíří králičí mor. Hubí celé chovy

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Čech přichází nový virus králičího moru. Po pár dnech od nákazy může chovatelům zlikvidovat celý chov. Ze západní Evropy se k nám totiž rozšířil modifikovaný virus, proti kterému zatím neexistuje očkování.

Foto: Foto archiv ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Je to skutečně problém posledních několika dní. Hlavně na západě Čech poblíž hranic jsme zaznamenali od chovatelů zprávy o tomhle viru. Šíří se velmi snadno třeba prachem, na čemkoli, na čem ulpí prach. Tedy i krmivem, lidé ho přenášejí na pracovním oděvu, šíří se i prostým vzduchem,“ potvrdil Právu zastupující předseda Ústřední odborné komise chovatelů králíků Miloslav Martinec.

Nemoc se z příhraničí rozšířila i do vnitrozemí, což potvrzují samotní chovatelé. „Už jsem zakopal skoro třicet králíků, soused je na tom podobně a známému z vedlejší vesnice jich pošlo sedmdesát,“ dosvědčil chovatel z Dolní Krupé na hranici Mladoboleslavska a Českolipska.

„Na králíkovi je vidět, že mu není dobře, přestane jíst, krčí se v kotci a druhý den ho najdu nataženého,“ dodal chovatel. Přesně tak popisuje příznaky nového typu moru i Martinec.

Zabíjí mláďata i celé chovy

„Nám dosud známý virus působil velmi rychle, nijak se na zvířeti neprojevil a ráno jste našli králíka mrtvého. Ten nový je pozorovatelný. Králík hůř dýchá, je apatický, nepřijímá potravu a je patrné, že něco není v pořádku. Trvá to pár dní, než pojde,“ popsal projev nákazy Martinec.

Nový virus je zákeřnější tím, že napadá i mláďata. Původní v Čechách známý mor většinou napadal a zabíjel králíky staré 60 až 90 dní. I po napadení chovu starým morem mnohá zvířata přežila. Nový virus však vyhubí často celé chovy.

„Mláďata byla chráněna samicí, která jim předávala protilátky v mateřském mléce. Proto bylo dobře, když chovatelé nechávali chovné samice jednou nebo dvakrát do roka očkovat, a moru se díky tomu ubránili. Nový virus ale napadá i mladší zvířata stará třeba dvacet dní a uhynou i přes protilátky z mateřského mléka,“ doplnil veterinář.

Na lidi se nepřenáší

Proti známému viru, proti kterému lze úspěšně očkovat, je rozdíl také v tom, že proti novému u nás není účinná očkovací látka. „Je to skutečně velmi čerstvá záležitost a zatím nemáme dostatek uhynulých zvířat a výzkum je v počátcích. Snažíme se získat vzorky,“ dodal Martinec.

Pro člověka není králičí mor nebezpečný a nepřenáší se na lidi. S africkým morem u divokých prasat není podle veterinářů žádná souvislost. Je to vidět i na regionech, jimiž se nemoci šíří. Zatímco mor u prasat se vyskytl zejména v moravských regionech, nový králičí mor přichází ze západu. Objeven byl ve Francii, vysoké počty prokázaných ohnisek jsou v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nakažení divočáci se nejspíš budou lovit

Státní veterinární správa nemá ani po třech týdnech jasno o původu nákazy afrického moru prasat, který se 21. června objevil na Zlínsku. Příčin může být víc....

Výběr článků

Načítám