Hlavní obsah

Českem se šíří králičí mor. Hubí celé chovy

Právo, Radek Plavecký

Do Čech přichází nový virus králičího moru. Po pár dnech od nákazy může chovatelům zlikvidovat celý chov. Ze západní Evropy se k nám totiž rozšířil modifikovaný virus, proti kterému zatím neexistuje očkování.

Foto: Foto archiv ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Je to skutečně problém posledních několika dní. Hlavně na západě Čech poblíž hranic jsme zaznamenali od chovatelů zprávy o tomhle viru. Šíří se velmi snadno třeba prachem, na čemkoli, na čem ulpí prach. Tedy i krmivem, lidé ho přenášejí na pracovním oděvu, šíří se i prostým vzduchem,“ potvrdil Právu zastupující předseda Ústřední odborné komise chovatelů králíků Miloslav Martinec.

Nemoc se z příhraničí rozšířila i do vnitrozemí, což potvrzují samotní chovatelé. „Už jsem zakopal skoro třicet králíků, soused je na tom podobně a známému z vedlejší vesnice jich pošlo sedmdesát,“ dosvědčil chovatel z Dolní Krupé na hranici Mladoboleslavska a Českolipska.

„Na králíkovi je vidět, že mu není dobře, přestane jíst, krčí se v kotci a druhý den ho najdu nataženého,“ dodal chovatel. Přesně tak popisuje příznaky nového typu moru i Martinec.

Zabíjí mláďata i celé chovy

„Nám dosud známý virus působil velmi rychle, nijak se na zvířeti neprojevil a ráno jste našli králíka mrtvého. Ten nový je pozorovatelný. Králík hůř dýchá, je apatický, nepřijímá potravu a je patrné, že něco není v pořádku. Trvá to pár dní, než pojde,“ popsal projev nákazy Martinec.

Nový virus je zákeřnější tím, že napadá i mláďata. Původní v Čechách známý mor většinou napadal a zabíjel králíky staré 60 až 90 dní. I po napadení chovu starým morem mnohá zvířata přežila. Nový virus však vyhubí často celé chovy.

„Mláďata byla chráněna samicí, která jim předávala protilátky v mateřském mléce. Proto bylo dobře, když chovatelé nechávali chovné samice jednou nebo dvakrát do roka očkovat, a moru se díky tomu ubránili. Nový virus ale napadá i mladší zvířata stará třeba dvacet dní a uhynou i přes protilátky z mateřského mléka,“ doplnil veterinář.

Na lidi se nepřenáší

Proti známému viru, proti kterému lze úspěšně očkovat, je rozdíl také v tom, že proti novému u nás není účinná očkovací látka. „Je to skutečně velmi čerstvá záležitost a zatím nemáme dostatek uhynulých zvířat a výzkum je v počátcích. Snažíme se získat vzorky,“ dodal Martinec.

Pro člověka není králičí mor nebezpečný a nepřenáší se na lidi. S africkým morem u divokých prasat není podle veterinářů žádná souvislost. Je to vidět i na regionech, jimiž se nemoci šíří. Zatímco mor u prasat se vyskytl zejména v moravských regionech, nový králičí mor přichází ze západu. Objeven byl ve Francii, vysoké počty prokázaných ohnisek jsou v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nakažení divočáci se nejspíš budou lovit

Státní veterinární správa nemá ani po třech týdnech jasno o původu nákazy afrického moru prasat, který se 21. června objevil na Zlínsku. Příčin může být víc....

Výběr článků

Načítám