Hlavní obsah

Příští týden dorazí tropy, v úvodu srpna se ochladí a bude pršet

Novinky, jas
Aktualizováno

Výhled počasí na následujících 30 dní slibuje podle meteorologů nejprve tropy a poté pokles teplot, které by v úvodu srpna měly být pod dlouhodobými průměry. V rámci pravidelné dlouhodobé předpovědi to v sobotu uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Jako celek se období od 17. července do 13. srpna jeví meteorologům coby průměrné. Teploty v jednotlivých týdnech však budou rozdílné.

„Nejteplejší počasí bude pravděpodobně během prvního týdne, kdy se vyskytnou tropická vedra, následně budou teploty klesat a začátek srpna očekáváme teplotně podprůměrný,” uvádí výhled.

Srážek by mělo nejméně spadnout v příštím týdnu od 17. do 23. července. Nejvíce pršet by naopak mělo v úvodu srpna, respektive v týdnu od 31. července do 6. srpna, který se jeví jako nejchladnější.

„Protože na celkovém úhrnu budou mít největší podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky, bouřky), lze očekávat dosti velké rozdíly ve srážkové bilanci mezi jednotlivými regiony,” zdůraznili meteorologové.

Postupné oteplování

Výhled na nejbližší dny slibuje pro neděli polojasnou oblohu s ojedinělými přeháňkami a teplotami mírně překračujícími hranici 20 stupňů. V pondělí by mělo být srážek více a objevit se mohou i bouřky. Teploty se dostanou k 25 stupňům.

Od úterý se začne výrazněji oteplovat a zejména ve středu a ve čtvrtek by měla odpolední maxima šplhat přes hranici 30 stupňů Celsia.

Období 17.7. až 13. 8. v letech 1981-2010
Průměrná teplota 18,7 stupně
Průměrný úhrn srážek  80 milimetrů
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám