Hlavní obsah

Babiše bude vyšetřovat jeho kritik Plíšek

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čela vyšetřovací komise k úniku policejních spisů poslanci zvolili Martina Plíška (TOP 09). Ten patří k největším kritikům bývalého ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Článek

Plíšek mimo jiné prosadil do zákona o střetu zájmů paragrafy zabraňující členovi vlády ucházet se o státní dotace a zakázky, čímž mířil právě na Babiše. Nyní tedy bude řídit komisi, která má prověřit, zda nedošlo ke zneužití informací z policejních spisů k ovlivňování politické soutěže nebo k destabilizaci právního státu.

Podnětem žádosti ČSSD o zřízení vyšetřovacího orgánu bylo zveřejnění nahrávek rozhovorů Babiše s novinářem Markem Přibilem. Mluvilo se na nich i o kompromitujících materiálech na jiné politiky.

Zasedání každý týden?

Čas na to, aby cokoli komise zjistila, je velmi omezený. Ačkoli vznikla již začátkem června, ztratila víc než měsíc neschopností poslanců se shodnout na předsedovi komise, bez kterého nemůže orgán začít pracovat. Plíškovo zvolení vyšlo až na třetí pokus.

Sněmovna očekává zprávu o výsledku šetření do konce srpna. Plíšek požádá o prodloužení lhůty až do 12. září. Chce, aby poslanci zasedali každý týden.

„Budeme chtít řešit jak možné nakládání s informacemi ze živých spisů při setkání Babiše a redaktora Přibila, tak obecný problém úniku informací ze spisů do médií,“ řekl Právu Plíšek.

Babiš přijde

Komise má obdobné pravomoci jako orgány činné v trestním řízení. Předvolaní svědci se musí dostavit k výslechu. Nepřijdou-li a pokud se ani neomluví, mohou být předvedeni. Babiš již při ustavení komise prohlásil, že samozřejmě přijde, ale nebude moci asi říct nic jiného, než že to vyšetřuje policie.

Členy komise jsouJiří Štětina (Úsvit), který byl Plíškovým protikandidátem na předsedu, dále jsou v ní za ČSSD Lukáš Pleticha, za ANO Radek Vondráček, za KDU-ČSL Petr Kudela, za KSČM Josef Zahradníček a za ODS Marek Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám