Hlavní obsah

Dvacetitisícová petice chce vrátit kouření do hospod

Novinky, kor
Praha

Iniciativa proti protikuřáckému zákonu ve středu předala ve Sněmovně petici s dvaceti tisíci podpisy. Chce vyjednat výjimku v zákazu kouření, v hospodách a barech by vznikly vyčleněné místnosti pro kuřáky.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz kouření by měl v hospodách v Česku platit od 31. května příštího roku.

Článek

Petici od iniciátora Jiřího Míky převzala předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM).

Tyto podpisy Míkova iniciativa sesbírala buď vlastní snahou nebo je obdržel poštou od dobrovolníků z různých koutů Česka. „Lidé nám to posílali hlavně díky naší facebookové skupině Chceme výjimku, chceme v hospodách kouřit,” uvedl Míka. Do skupiny se během prvního měsíce její existence zapojilo přes 25 tisíc členů.

Aktivisté se staví za to, aby majitelé hospůdek, barů, pivnic a heren v místnostech, kde se hosté prokazatelně nestravují, mohli vyčlenit místo pro kuřáky. Ti by pak nemuseli podniky opouštět a odcházet kouřit ven.

„Teď už nejde jen o cigaretu. Jde o právo volby dělat si co chceme ve svém majetku," uvedla majitelka dvou hospod Monika Hrubá.

„Minimálně s částí toho zákona nesouhlasím a myslím, že to byla chyba, ale i kdybychom chtěli, nemůžeme s tím nic v tuto chvíli udělat,” prohlásil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), který s iniciátory petice pohovořil ve Sněmovně.

Poslanci budou naposledy jednat v pátek, pak se sejdou až v září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám