Hlavní obsah

V lesích lze najít hřiby či křemenáče, ale jen na těch správných místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek prázdnin houbaře netěší. Červnová vedra a sucho růst hub zastavily a houby spíš nerostou. Košíky lze zaplnit pouze v místech, kde minulý týden hodně pršelo. Jde hlavně o západ Čech. U lesních jezírek, na hrázích rybníků a v místech poblíž vody lze najít růžovky, ale i některé hřibovité houby. Řekl to Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Houby spíš nerostou, ale lokálně se sem tam dá houba najít, i když je sucho,“ uvedl Borovička.

Ideální by podle něj bylo, kdyby se venkovní teploty držely kolem 20 stupňů Celsia a zapršelo by. Největší šance na úspěch mají houbaři v podhorských oblastech, kde se stahuje voda.

Nejčastěji mohou milovníci hub narazit na muchomůrku růžovku, která se dá ovšem lehce splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. „Otravy jsou každoročně,” dodal Borovička. Z hřibovitých hub se dají najít křemenáče, hřiby kováře a v listnatých lesích i hřiby dubové.

Na hodnocení houbařské sezóny je zatím brzy. Podle Borovičky letos dobře rostly jarní houby.

„Pak ale přišlo sucho a velká vedra, což růst zastavilo. Očekáváme s napětím, co se stane,“ řekl Borovička.

Loňská sezona byla poměrně dobrá. Před dvěma lety ale houbaři na první plošnější růst hub čekali až do srpna, houbám tehdy nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám