Hlavní obsah

Za bezplatné zdravotnictví jsem ochoten zemřít, hřímal „buldok” Zaorálek

Novinky, Petr Jemelka
Praha

Solidarita a rovnost versus realistický přístup a osobní odpovědnost. Ústředním tématem nedělní diskuze mezi volebním lídrem sociální demokracie Lubomírem Zaorálkem a předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem v České televizi bylo to, zda je možné zachovat kvalitní a dostupné zdravotnictví a spravedlivý důchodový systém, aniž by si lidé museli připlácet nad rámec povinného pojištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Potřesení rukou obou lídrů ČSSD a TOP 09.

Článek

„Dokud tady budeme, sedmdesát let to držíme, tak bude kvalitní dostupné zdravotnictví pro všechny, a nebude to předmětem zisku, a za to já jsem připraven zemřít“, slíbil emotivní Zaorálek, který se do čela kandidátky postavil v době, kdy je strana v hluboké krizi a podle aktuálního průzkumu agentury Kantar TNS je s deseti procenty voličských preferencí až čtvrtá. [celá zpráva]

Zaorálek ale v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že chce dosáhnout až na 25 procent před volbami a pak se prý teprve bude rozhodovat o vítězi. „Kdo mě zná, ví, že jsem buldok. A až tohle dokážu, tak začne skutečná bitva o to, kdo vyhraje ve volbách,“ dodal v České televizi současný ministr zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (vpravo) a Miroslav Kalousek byli v neděli 2. července 2017 hosty diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Lídr TOP 09 Kalousek argumentoval tím, že se neustále zvyšuje délka života a současný zdravotnický systém je neudržitelný. Na to, že se lékařská péče drží na současné úrovni podle něj doplácí zdravotnický personál, který má mizerné platy. Ani to ale podle Kalouska v budoucnu stačit nebude „Pokud budeme mít všichni všechno zadarmo, tak se sníží úroveň zdravotní péče,“ řekl.

Na důchody pro dnešní třicátníky nebude 

Jako řešení navrhuje TOP 09 hrazenou nadstandardní péči a možnosti připojistit se na ní. To sociální demokracie odmítá. Vpuštění soukromého sektoru do zdravotnictví by podle Zaorálka v konečném důsledku vedlo ke zdražování a snižování základní úrovně péče a obohacování oligarchů.

V podstatě totožný spor se stejnými argumenty svedli lídři sociální demokracie a TOP 09 nad důchodovým systémem. Kalousek prohlásil, že je současný systém neudržitelný a současní třicátníci již nemohou počítat s tím, že by v důchodu dostávali okolo 40 procent jako nyní. Reálných je podle něj 20 až 25 procent. Na zbytek si prý mají spořit.

Zaorálek reagoval varováním, že v případě příchodu další ekonomické krize mohou penzijní fondy zkrachovat, což důchodce ožebračí. Na otázku, kde chce brát peníze na udržení současného stavu, ale volební lídr ČSSD konkrétně neodpověděl.

Anketa

Je podle vás bezplatné zdravotnictví zárukou kvality?
Ano
46,9 %
Ne
53,1 %
Celkem hlasovalo 1789 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám