Hlavní obsah

Vlkům se v Krušných horách zalíbilo, ekologové věří, že zůstanou natrvalo

Vlci se podle všeho trvale vrátili do Krušných hor. Vedle Kokořínska a Broumovska zaznamenávají ekologové jejich opakovanou přítomnost i zde. Výskyt nejnověji potvrzují záběry z fotopasti.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlk v Krušných horáchVideo: šelmy.cz

 
Článek

Loni se u krušnohorských Abertam objevilo několik případů stržených ovcí. V zimě ekologové z hnutí Duha a dobrovolníci z vlčích hlídek monitorovali stopy, trus i několik kořistí vlků.

„Od ledna jsme v Krušných horách našli kolem patnácti vzorků trusu a poslali jsme je na rozbory. Když jsem v květnu objevila dokonce videa vlka, byla jsem opravdu mile překvapená,“ popsala koordinátorka vlčích hlídek v Krušných horách Štěpánka Kadlecová.

Vedle trojice oblastí s trvalým vlčím osídlením se šelmy sporadicky vyskytují i v Beskydech, na Šumavě a na Jesenicku.

Ekologové připomínají, že vlci pomáhají regulovat počty přemnožené zvěře, která často ničí lesní vegetaci, ale mohou napadnout i hospodářská zvířata. Chovatelům proto nabízejí bezplatné poradenství ohledně zabezpečení stád.

„Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak velké šelmy. Právě proto mohou chovatelé získat na zabezpečení stád dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Peníze lze využít třeba na elektrické ohradníky, doplnění pevných ohrad či na nákup a výcvik pasteveckých psů stád, získat mohou až 85 % způsobilých nákladů. Žádosti lze podávat až do poloviny září,“ připomněl v této souvislosti Miloš Holub z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám