Hlavní obsah

Rakouský prezident přijel vlakem do Prahy. Hned na nádraží jednal se Sobotkou

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakouský prezident Van Der Bellen (vpravo) přicestoval vlakem na oficiální návštěvu České republiky. Přímo na Hlavním nádraží jednal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (vlevo).

Článek

Van der Bellen k cestě do Prahy využil běžný vlakový spoj, který na druhé nástupiště přijel chvíli po 17. hodině s několikaminutovým zpožděním. Po přivítání rakouský prezident po červeném koberci podchodem odešel do prezidentského salonku na setkání se Sobotkou.

Mluvčí vlády Martin Ayrer sdělil, že spolu mluvili o česko-rakouské ekonomické spolupráci a dalším tématem jednání byla spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Jednali tak o dálničním propojení Brna s Vídní a Prahy s Lincem a o modernizaci železničních tratí mezi těmito městy.

„Důležitým tématem diskuse byla také spolupráce v oblasti vzdělávání a projekt Česko-rakouské učebnice, který by měl být dokončen na konci roku 2017,“ uvedl Ayrer.

Poznamenal, že jeho cílem je pojmenovat klíčové události a osobnosti společné historie a prezentovat český a rakouský pohled na ně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakouský prezident Van Der Bellen přicestoval vlakem na oficiální návštěvu České republiky. Snímek z přivítání na Hlavním nádraží

Sobotka na začátku setkání Van der Bellenovi řekl, že je rád, že mohou navázat na schůzku z loňského léta. Sobotka se s ním setkal po vítězství v prvních volbách, jejichž výsledky byly následně zrušeny. Van der Bellen pak byl s definitivní platností zvolen prezidentem až v prosinci.

S prezidentem Zemanem, který loni před rakouskými prezidentskými volbami otevřeně podporoval Van der Bellenova protivníka Norberta Hofera z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), se setká až v úterý. Zeman ho přijme na Pražském hradě v úterý dopoledne s tradičními vojenskými poctami. Následovat bude společné jednání a tisková konference.

Změna Zemanova programu

Van der Bellen odpoledne ještě zamíří na podnikatelské fórum, toho se Zeman vzdor původním plánům účastnit nebude. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka musí Zeman dokončit před dovolenou a krajskou cestou na Vysočinu prezidentskou administrativu.

Při úterním setkání hlav států se dá podel Ovčáčka očekávat jednání o hospodářských vztazích, přeshraniční spolupráci, školství, vědě, kultuře a dopravní infrastruktuře. Mluvit by mohli i o „vzpomínkovém roce 2018“, dodal Ovčáček.

Příští rok si Česká republika připomene 100 let od vzniku samostatného státu a vyhlášení nezávislosti na Rakousko-Uhersku, ale zároveň také 50 let od událostí roku 1968. Pokud jde o zahraniční témata oba státníci mohou podle Ovčáčka probrat především otázku brexitu, budoucnosti Evropské unie a boje proti terorismu.

Většina státníků v dnešní době na oficiální návštěvy létá letadlem. Stejně jako Van der Bellen vlakem do České republiky přijel loni v dubnu jeho předchůdce Heinz Fischer. Jízdu vlakem zvolil také v roce 2015 mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Další státník do Česka v novodobé historii na oficiální návštěvu podobným způsobem nedorazil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám