Hlavní obsah

Zbavte ho funkce. Štěchovy národohospodářské nápady vytočily živnostníky

Novinky, bja

Asociace malých a středních podniků (AMSP) žádá odvolání Milana Štěcha (ČSSD) z funkce předsedy Senátu. Jeho návrh, aby se zvýšily odvody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), považuje za nejbrutálnější útok na živnostníky za poslední roky. Štěch chtěl OSVČ zvýšit odvody, aby se „pseudopodnikatelé” nechali zaměstnat.

Foto: Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Představitelům asociace vadí čtvrteční Štěchův výrok, že by se nedostatek pracovníků měl řešit zvýšením odvodů pro OSVČ. Štěch na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci tvrdil, že mezi živnostníky jsou „pseudopodnikatelé”, kteří jsou OSVČ jenom proto, že mají lepší podmínky než zaměstnanci.

Je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití
Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu

Zvýšení odvodů by pak podle Štěcha donutilo živnostníky nechat se zaměstnat, což by podnikům zajistilo pracovníky, kterých se jim nedostává. [celá zpráva]

„Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití,” řekl Štěch.

„Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh, považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský,” uvedla asociace ve svém prohlášení.

V ČR je milión živnostníků

V něm také žádá odvolání Štěcha z funkce předsedy Senátu. Upozorňuje, že v Česku pracuje jako OSVČ téměř milión lidí. Navíc ačkoli lidé podnikající na živnostenský list skutečně mají nižší odvody, asociace argumentuje, že živnostníkům nikdo neplatí dovolenou a také jim prvních 14 dní nemoci neplynou žádné prostředky z nemocenského pojištění.

Asociace prý respektuje diskusi ohledně ceny práce a odvodů, ta by ale měla být podložena fakty a analýzou dopadů. „Řešení, které navrhuje předseda Senátu, je populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ, a jeho zavedení by mělo negativní sociální dopad ve smyslu ohrožení infrastruktury venkova a regionů,” uvádí se dále v prohlášení.

Předseda ASMP Karel Havlíček pak dodal, že mu připadá Štěchův návrh neuvěřitelný.

Nejedná se o první výpad vysoce postaveného politika ČSSD proti živnostníkům. Na sjezdu strany v březnu 2013 tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek prohlásil, že parazitují na zaměstnancích, protože nepřispívají do systému sociálního pojištění. Za svá slova sklidil ostrou kritiku a později se za ně omluvil.

Počet podnikatelů klesl
Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v letošním prvním čtvrtletí o 10 000 na 971 000.Ze všech OSVČ klesl o 8000 na 570 000 počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní.Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, činí 401 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám