Hlavní obsah

Do roku 2050 může teplota vzrůst o 4 °C, varuje spoluautor české koncepce boje proti suchu

Nárůst teploty do roku 2050 ve srovnání s polovinou 19. století, kdy naplno odstartovala průmyslová revoluce, může dosáhnout až čtyř stupňů Celsia. Taková zdánlivě bagatelní změna však zásadně zvyšuje odpar vod z krajiny. V úterý to uvedl Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství, který je jedním z autorů připravované vládní koncepce na ochranu před suchem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Tím by se výpar území mohl zvýšit až o 100 procent, proto je nutné budovat i větší vodní zdroje jako víceúčelové nádrže. Zbytek opatření může sucho omezit, ale ne jej překlenout,” řekl Punčochář k možnému nárůstu teploty.

Podle něho by mělo jít o několik úrovní opatření. První z nich je informování o suchu jak u obyvatel, tak u státní správy. Mapy sucha by tak měly být jednotné pro celý stát.

Dalším opatřením je racionálně stanovený odběr vody vůči vodním zdrojům. Měly by se posílit jak vodohospodářské, tak vodárenské sítě. Může jít například o propojování přehrad, což se aktuálně plánuje u třech vodních zdrojů, i o další propojování vodárenských soustav, aby měly vodárny možnost svoje vodní zdroje posílit.

Mokřady, remízky i přehrady

V případě, že vodní zdroje chybí, je podle něj třeba nějakou vodní nádrž skutečně připravit a realizovat.

Pomoci zemědělcům by pak mohlo zadržování vody v melioračních odvodňovacích systémech, které mohou pomoci podmokem pod vegetací. Jedním z nejdůležitějších opatření je udržování krajiny ve smyslu menších půdních bloků, budování mokřadů a remízků. Dalším je pak zapracovávání organické hmoty do půdy, aby se zvýšila schopnost půdy pojmout vodu.

Bez budování nádrží se ale podle něj nedá obejít hrozící nedostatek vody, protože všechna ostatní opatření sice předcházejí následkům sucha pro vegetaci, neřeší ale samotné suché období.

Vláda plánuje nádrže

Vláda loni schválila, aby v rámci omezování následků sucha ministerstvo zemědělství začalo s projektovou přípravou na nádržích ve středních Čechách v Senomatech a v Šanově. Ty by mohly začít fungovat v roce 2022. Přípravné práce začaly i na dalších dvou nádržích, a to na pěčínské nádrži na Královéhradecku a na nádrži ve Vlachovicích na Zlínsku. Celková výše investic může být až 16,5 miliardy korun.

Podle Punčocháře stát v minulosti postavil přehrady, ze kterých Češi dosud těží. Povinností ministerstva je poskytnout vizi, které by se česká společnost mohla držet, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám