Hlavní obsah

Nejrozšířenější drogou v Česku je marihuana, vyplývá z evropské zprávy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější drogou v České republice je marihuana, vyplývá ze zprávy Evropské agentury pro drogy za rok 2016. Nejnovější údaje dokládají, že s ní měl v předcházejícím roce zkušenost skoro každý pátý obyvatel země mezi 15 a 34 lety.

Foto: Profimedia.cz

Nejrozšířenější drogou v Česku je marihuana.

Článek

V celoevropském srovnání užívání marihuany v roce 2015 hlásilo Česko spolu s Francií nejvyšší počet studentů, kteří marihuanu zkusili – bylo to 37 a 31 procent, proti průměrné hodnotě 18 procent z 24 evropských zemí.

Zpráva také porovnává užívání konopí mezi evropskými a americkými studenty. Podle posledního průzkumu zkusilo v USA alespoň jednou za život marihuanu nebo hašiš 31 procent a v posledním měsíci 15 procent amerických studentů.

Evropští studenti také více pijí alkohol a kouří tabák. Cigaretu si průměrně zapálí každý čtvrtý evropský student (23 procent), v USA jen šest procent. V Evropě zkusilo alkohol 49 procent studentů, což je dvojnásobek v porovnání s jejich americkými vrstevníky (22 procent). Mezi mladými dospělými (15 až 34 let) v Česku užívá konopí 18,8 procenta lidí. Více uživatelů marihuany je jen ve Francii (22,1 procenta) a v Itálii (19 procent).

V Česku je oblíbený pervitin

V Česku se také hojně užívá stimulačních drog, hlavně pervitinu. Zkusilo je 2,2 procenta lidí. Čeští uživatelé jsou na páté příčce evropského žebříčku. První jsou Nizozemci, nějaký amfetamin vyzkoušelo 3,1 procenta z nich.

V ostatních zkoumaných kategoriích byli Češi většinou ve středu či na konci žebříčků. V Česku je malé množství nakažených narkomanů HIV, stejně jako relativně malé množství rizikových uživatelů heroinu a dalších opioidů či extáze a kokainu.

Stoupá počet předávkování

Podle evropské zprávy již potřetí za sebou stoupl počet úmrtí v důsledku předávkování. V roce 2015 zemřelo 8441 uživatelů narkotik, rok předtím to bylo 7950 mrtvých. Předávkovaných přibylo hlavně v Německu, Nizozemsku nebo v Británii. Nejčastější příčinou smrti je předávkování heroinem nebo dalšími opioidy. Ty v Evropě bere okolo 1,3 miliónu lidí. V Česku je okolo 13 tisíc uživatelů hlavně heroinu.

Zpráva také upozorňuje na stále trvající nebezpečí nových syntetických drog, které často vedou k předávkování. V roce 2016 bylo v Evropě zachyceno 66 nových psychoaktivních látek, což je proti roku 2015 pokles, protože předloni bylo objeveno 98 nových látek. Částečně zabralo, že evropské státy se snaží tyto nové drogy ihned zařadit mezi zakázané látky.

Přesto podle zprávy je dnes možné na internetu nebo na černém trhu sehnat až 620 nových psychoaktivních látek, které pocházejí hlavně z čínských laboratoří. Podle evropské agentury jsou tyto nové drogy, které nahrazují konopí, heroin, ale i stimulační drogy, často nebezpečnější než přírodní narkotika. „V nedávné době jsme zaznamenali výskyt několika vysoce potentních látek spojovaných s úmrtími a závažnými intoxikacemi,“ uvedl ředitel evropské agentury Alexis Goosdeel.

Reklama

Výběr článků

Načítám