Hlavní obsah

Prodávejme zbraně kamkoliv. Kam zamíří, nás trápit nemusí, tvrdí Zeman

Novinky, jas
Aktualizováno

Český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa, řekl ve středu prezident Miloš Zeman, podle kterého nás nemusí zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů. Zeman to uvedl v Brně na zahájení zbrojařského veletrhu IDET.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) na veletrhu IDET

Článek

Podle prezidenta české firmy v některých případech brzdí licenční politika, neboť „naprosto nevhodným způsobem omezuje náš export do neembargovaných zemí pod záminkou, že je zde riziko reexportu do zemí už nikoliv tak bezpečných”.

„Já na toto vždy říkám, co je vám do toho,” opáčil prezident a pokračoval: „Vy vyvážíte do bezpečných zemí a co s tím ty bezpečné země udělají, to už je jejich a nikoliv naše věc.”

Podle Zemana jde o byrokratické omezení omezující český zbrojní export. Jak prezident předeslal, zbrojní průmysl je podle něj průmysl jako každý jiný. Neměla by se proto již opakovat situace, kdy v 90. letech došlo v Československu k útlumu zbrojního průmyslu a trhy obsadila konkurence.

Zeman v projevu rovněž připomněl, že česká armáda by měla využívat především českou techniku a výzbroj, což je i názor ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Na restrikce omezující export si stěžují různé firmy vyvážející zbraně, protože uplatnit je u spojenců je vzhledem ke konkurenci a agresivní politice světových výrobců obtížné. ČR navíc na dodržování zákonů dbá - na rozdíl od různých postsovětských zemí.

Anketa

Mělo by Česko vyvážet zbraně bez ohledu na to, kde mohou skončit?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 2407 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám