Hlavní obsah

Kandidáty ČSSD na Hrad by mohl být Štěch nebo Zaorálek, připustil Sobotka

– Praha
Novinky, zpe

Chování prezidenta Miloše Zemana během vládní krize naštvalo některé sociální demokraty tak, že nyní přemýšlejí o tom, že do souboje o Hrad postaví vlastního kandidáta a stávající hlavu státu nebudou podporovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek ve Sněmovně potvrdil, že se mezi straníky hodně mluví o současném předsedovi Senátu Milanu Štěchovi nebo šéfovi české diplomacie Lubomíru Zaorálkovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch a premiér Bohuslav Sobotka na archivní fotografii

Článek

„My o tom vedeme v sociální demokracii debatu, je velmi intenzivní. Tak, jak mluvím s našimi členy a voliči, tak slyším různá jména. Velmi často slyším jména Milana Štěcha i Luboše Zaorálka,“ potvrdil v pátek ve Sněmovně Sobotka. Už dříve obě jména zmínil v rozhovoru pro server iDNES.

ČSSD chce podle premiéra diskuzi uzavřít nejpozději v listopadu, kdy by se mohlo konat vnitrostranické referendum. Češi budou nového prezidenta volit na začátku roku 2018.

„Pokud bychom uvnitř sociální demokracie nebo v nejbližším okolí našli kandidáta, tak bych byl rád, kdybychom diskusi uzavřeli na konci léta,“ doplnil Sobotka. O dalších jménech, například o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském, nechtěl premiér spekulovat.

„Nechci rozšiřovat okruh jmen. To, že uvnitř ČSSD v debatě padají často jména Milana Štěcha nebo Lubomíra Zaorálka, je pravda,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám