Hlavní obsah

Gesto, i ponížení. Bělobrádkova cesta k sudetským Němcům vyvolává rozpory

Za provokaci a ponížení českých obětí druhé světové války považuje plán vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka navštívit blížící se sudetoněmecký sjezd v Augšpurku předseda komunistů Vojtěch Filip. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že Bělobrádek na sjezd nejede jako zástupce české vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Sudetoněmecké krajanské sdružení zastupuje zájmy Němců, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo. Loni se jeho sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Považuji to za provokaci a ponížení českých obětí fašismu," napsal ve středu předseda KSČM Filip k avizované návštěvě Bělobrádka. [celá zpráva]

Šéf české diplomacie a Bělobrádkův kolega z vlády Lubomír Zaorálek v textové zprávě uvedl, že vicepremiér na sjezdu bude reprezentovat svou stranu, ne vládu. "Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády," uvedl ministr. Stejně argumentoval i loni v případě Hermana.

Má to smysl, není to šokující

"Po sedmdesáti letech od skončení války by to již neměla být nijak šokující informace. Vnímám to jako gesto, že minulost je uzavřena a nenecháme se jí zatěžovat a omezovat," sdělil šéf STAN Petr Gazdík.

"Je to v pořádku a má to smysl. Budoucnost je v komunikaci a v dialogu, na tom není nic špatného," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Sám sjezd navštívil v minulosti několikrát. Je přesvědčen o tom, že díky lidem, kteří na sjezdu sudetských Němců mluvili o tom, že vzájemné vztahy by byly lepší bez majetkových požadavků, je nyní dialog mnohem jednodušší a zaměřený do budoucna.

Bělobrádek na 68. sjezdu, který se uskuteční 3. a 4. června, stejně jako jeho vládní kolega přednese projev. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí sudetské Němce osloví. Už před dvěma lety český vicepremiér poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd přivítal potleskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám