Hlavní obsah

Svobodní lákají na konkurenci mezi exekutory a referendum o EU

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvolební priority představila na tiskové konferenci Strana svobodných občanů. Kromě tradičních bodů, jako jsou například nižší daně, chtějí Svobodní vyvolat referendum o EU. Rádi by také zavedli konkurenci mezi exekutory, která by osvobodila dlužníky od povinnosti platit přemrštěné částky.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Šéf Svobodných Petr Mach

Článek

„Nyní jsou poplatky exekutorů stanoveny centrálně. Chceme do toho vnést konkurenci. Věřitel se rozhlédne na trhu a najde si nejlevnějšího exekutora. Soud pak přiřkne věřiteli přiměřenou částku,“ řekl předseda a europoslanec Petr Mach, který bude volebním lídrem v Praze.

„Je to změna v konceptu vymáhání dluhů oproti dnešku, kdy si někdo pouhým razítkováním vydělává nehorázné sumy. Je to ve prospěch dlužníků, kteří nebudou zatíženi nesmyslně vysokými částkami,“ dodal.

Svobodní odmítají kvóty na přistěhovalce a zasazují se o zrušení EET. Prosazují jednotnou sazbu DPH na 14 procent, a to i přesto, že podle evropských regulí nemá být DPH nižší než 15 procent. „Tento diktát EU ale platí jen do 31. prosince tohoto roku,“ upozornil Mach. Podobně jako ODS slibují občanům tisíc korun měsíčně navíc díky zvýšení slevy na poplatníka daně z příjmu a zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Euroskeptická strana plánuje také rozsáhlé škrty ve státních výdajích. Plánují například zrušení zemědělských dotací, státní podpory biopaliv či investičních pobídek. Chtějí též zrušit příspěvek na bydlení a místo sociálních dávek plánují zavést motivační podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám