Hlavní obsah

Proti regulaci zbraní bojovali milovníci vojenské historie s košťaty v ruce

Právo, Miroslav Homola

„K poctě koště. K noze koště” či „S košťaty v ruce uhájíme svoje zdraví, soukromí i svobodu”. Tyto a podobné povely a hesla bylo slyšet v sobotu v Army Parku v Ořechově u Brna. Milovníci vojenské historie tam před bitevní ukázkou místo se zbraněmi vystoupili se smetáky a košťaty. Chtěli se tak vymezit vůči evropské směrnici o regulaci zbraní.

V Ořechově cvičili milovníci vojenské historie s košťatyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Chceme tak poukázat na nesmyslnost poslední směrnice Evropské unie o regulaci zbraní,” uvedl k protestu jeden z jeho organizátorů Jaroslav Pekařík.

Podle něj český zbrojní zákon patří k nejlepším na světě, evropskou směrnici pak označil za „paskvil”.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pod petici proti směrnici EU se podepsalo už 70 tisíc lidí.

Kritici směrnice tvrdí, že nařízení nezkomplikuje život teroristům a organizovanému zločinu, co byl jeho deklarovaný cíl, ale legálním držitelům zbraní či hobbistům.

„I když vojáci mají zbraně znehodnocené tak, aby byly nefunkční, každý z nich má kvůli autenticitě zásobník, což je například pro samopaly vždy na víc jak deset nábojů. Podle evropské směrnice, pokud projde a budeme se jí řídit, je už držení samotného zásobníku nad deset nábojů trestné. Tak že to už bude opravdu lepší vyzbrojit se těmi košťaty,“ dodal Pekařík.

Podobně to vidí i Pekříkův kolega Bohumil Straka, podle nějž by to třeba kluby používající perkusní zbraně prakticky zlikvidovalo.

„Většina z nich se vyjadřuje v tom smyslu, že aby si mohli lít vlastní koule a pak si do terče vystřelit po složitém naládování, zapálení pánvičky, tak za to jim skládání zkoušek pro získání zbrojního průkazu nestojí,“ uvedl Straka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Protestující bez ohledu na uniformu se kvůli nesouhlasu s unijní směrnicí ozbrojili košťaty.

Akcemi, jako byla ta sobotní, ale třeba i peticí, chtějí tito lidé dosáhnout toho, aby poslanci prosadili ve Sněmovně ústavní právo na nošení zbraně. Ústavně právní výbor bude problematiku projednávat 31. května, další čtení bude ve Sněmovně v červnu.

„Rozhodně to však není žádná změna v pravidlech o tom, kdo může mít zbrojní průkaz. Občasné řeči o tom, že se masivně rozšíří počty ozbrojených lidí, jsou zcela nesmyslné. Podmínky by zůstaly stejné jako dosud, jen bychom se díky tomuto ústavnímu právu mohli úspěšně bránit nesmyslu Evropské komise,“ doplnil Pekařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám