Hlavní obsah

Zachraňovaní sjedou speciálním rukávem ze střechy až na zem. Hasiči cvičili v Temelíně

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Se speciálním rukávem, který dokáže do dvou hodin zachránit až sto lidí ze čtyřicet metrů vysoké budovy, trénovali v pátek po poledni hasiči v Temelíně. Poprvé jej vyzkoušeli přímo v areálu tamní jaderné elektrárny, když evakuovali lidi z nejvyššího patra hlavní administrativní budovy.

Temelínští hasiči cvičili evakuaci se speciálním rukávemVideo: Pavel Orholz, Marek Sviták, ČEZ, Právo

 
Článek

Podle scénáře cvičení vypukl v nejvyšším patře 35metrového objektu požár.

V krátké době přijíždějí hasiči se svou technikou a díky speciálnímu evakuačnímu rukávu, který dostali nahoru s pomocí zdvihací plošiny, zachraňují lidi ze střechy budovy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Temelín cvičení hasičů

Vše jde poměrně rychle. „Do koše může najednou nastoupit pět lidí. Ty lze evakuovat i za pět minut. Je to velký posun oproti žebříku, který se dříve používal,“ poznamenal velitel temelínských hasičů Martin Novotný.

Podle něj se jedná o asi nejbezpečnější evakuaci osob z výškových budov, která v současné době existuje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Temelín cvičení hasičů

Mluvčí elektrárny Marek Sviták zmínil, že rukáv je vlastně takový tobogan pro dospělé. „Pod umělohmotným pláštěm, který tvoří tělo rukávu, je bavlněná spirála, ve které osoba klouže. Rychlost si může regulovat polohou vlastního těla. Přestože rukáv směřuje kolmo dolů, spirála umožňuje velmi pomalý posun,“ uvedl Sviták.

Ředitel jaderné elektrárny Bohdan Zronek doplnil, že rukáv mají temelínští hasiči k dispozici asi dva roky a mohou ho použít i v okolních obcích při nenadálých událostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám