Hlavní obsah

Policie zadržela s Peltou i zastupitele Březinu, Jansta podává vysvětlení

Aktualizováno

Vedle zátahu na ústředí fotbalové asociace a ministerstvu školství se ve středu policisté objevili i na pražském magistrátu. Zadržen měl být zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu Soňa Fáberová, uvedl server iRozhlas. Objevily se i informace o zadržení advokáta Miroslava Jansty, který je šéfem České unie sportu (ČUS) a České basketbalové federace. Jeho kancelář k tomu uvedla, že Jansta na žádost policie podává vysvětlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Zastupitel hl. m. Prahy za ČSSD Karel Březina

Článek

„V kanceláři pana Březiny proběhla prohlídka, stejně jako v kanceláři paní ředitelky Fáberové,” potvrdil Novinkám šéf zastupitelského klubu pirátů na pražském magistrátu Jakub Michálek s odkazem na mluvčího magistrátu.

Březinův advokát Vojtěch Novotný nechtěl zásah blíže komentovat. „Není obviněný, více k tomu nyní nebudu říkat,” řekl rozhlasu.

Na zprávy o údajném zadržení pětapadesátiletého právníka Jansty reagovala jeho advokátní kancelář. „Miroslav Jansta v současné době podává na Policii ČR jí požadované vysvětlení,” uvedl v zaslaném vyjádření za kancelář Jansta, Kostka advokát Jan Nemanský.

Jansta je dlouhodobě blízkým spolupracovníkem předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty, ten mezi zadrženými je. Podle svého advokáta Bronislava Šeráka však nebyl vyslýchán ani obviněn. Měl jen pomáhat při prohlídkách v budově FAČR, které se podle něj týkají dotačních programů ministerstva školství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta

Podle informací Seznamu souvisí razie s rekonstrukcí stadionu Přátelství. Kvůli ní si v roce 2014 směnily pražský magistrát, Janstova ČUS a Peltova fotbalová asociace pozemky a stavby na Strahově. Více ZDE.

Stadion Přátelství vznikl už v období první republiky pro potřeby klubu SK Hradčany. První rekonstrukcí prošel před mistrovstvím Evropy v atletice v roce 1978. Nynější rekonstrukce vyšla na 81,4 miliónu korun z kombinovaných zdrojů FAČR, FIFA, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a pražského magistrátu.

Policie ve středu obvinila tři lidi a jednu právnickou osobu v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu. Stíhání se týká trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na webu to uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám