Hlavní obsah

Hladiny řek klesají

Povodňová situace, konkrétně v rizikových oblastech na Moravě a Slezsku, se uklidňuje, stav ohrožení už není nikde. Hladiny řek převážně klesají, pouze hladina řeky Moravy v Lanžhotě na Břeclavsku stoupla v neděli na první stupeň povodňové aktivity. Jak vyplývá z údajů na webu Povodí Moravy, ve Strážnici na Hodonínsku naopak její hladina klesla pod stupeň bdělosti.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vysoký stav vody v Moravě na Litovelsku

Článek

Důvodem stoupání středního a dolního toku Moravy byl dotok a přítok z horních částí. V Lanžhotě byla hladina nejvýše okolo půlnoci, kdy se přiblížila ke druhému stupni povodňové aktivity. Hranici však nepřekročila a do nedělních ranních hodin mírně poklesla.

První stupeňstav bdělosti
Druhý stupeňstav pohotovosti
Třetí stupeňstav ohrožení

Situace se uklidnila také ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde byly vyšší hladiny v pátek a v sobotu. Zapříčinily to deště a dotoky a přítoky z horních částí řek. Nyní jsou tam hladiny dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mimo povodňové stupně, včetně Bečvy na Přerovsku.

Ve Zlínském kraji ani v sobotu deště velké problémy nezpůsobily. Příval zachytily vodní nádrže, které měly dostatek místa. Hasiči vyjížděli k několika desítkám případů, uvolňovali kanalizaci a propustky a čerpali vodu ze zaplavených sklepů a komunikací.

Stav pohotovosti jen na Opavě

Hladiny řek dále klesají i v Moravskoslezském kraji. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové již třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, neplatí na žádném místě.

Druhý stupeň zůstává v platnosti jen na jednom toku - na řece Opavě v Držkovicích na Opavsku. Situace se ale má nadále uklidňovat.

Také v Jihočeském kraji se řeky vracely do normálu již během soboty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám