Hlavní obsah

Bendlův návrh na záchranu billboardů u silnic Sněmovnou neprošel

– Praha
Novinky, zpe

Návrh na záchranu billboardů u silnic, který chtěl protlačit poslanec ODS a někdejší ministr zemědělství a dopravy Petr Bendl, Sněmovnou nakonec neprošel. Velkoformátové reklamy mají podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy od září letošního roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Petr Bendl (ODS)

Článek

Pro Bendlův přílepek zvedlo ruku jen 16 poslanců, a to převážně z řad občanských demokratů. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Poslanec pozměňovací návrh přidal k novele zákona o pozemních komunikacích, která má za cíl zjednodušit vydávání řidičských průkazů.

Bendl chtěl, aby o umístění billboardů na území obcí rozhodovaly samy obce – a nikdo, tedy ani dopravněsprávní orgány by jim do toho neměl mluvit. Hodlal totiž vymezit území obce jen cedulemi označujícími jejich začátek a konec. Obce by je mohly volně přesouvat, a tak rozšiřovat oblast, kde by velkoformátové reklamy na svém území udržely.

Někteří zákonodárci i zástupci občanské společnosti Kverulant varovali, že se jedná pouze o tlak billboardové lobby.

Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy v září 2017. Zákonodárci se na tom shodli v roce 2012, kdy omezili platnost povolení pro tyto reklamy na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám