Hlavní obsah

Podmínky pro lyžování jsou na horách stále dobré

Právo, Vladislav Prouza

Počasí doslova aprílové, kdy hory chvílemi zalilo slunce, aby ho záhy vystřídala sněhová vánice, turisty od velikonoční návštěvy českých hor neodradilo. A litovat nemuseli.

Lyžovalo se i o VelikonocíchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Šanci v letošní sezóně naposledy otevřených skiareálů v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, Harrachově, krušnohorském Klínovci a jesenickém Pradědu využily stovky lyžařů.

Ti mohou až do pondělního odpoledne jezdit za zvýhodněné ceny na skoro prázdných sjezdovkách s místy půlmetrovou vrstvou technického sněhu. Lyžovat lze s minimálním rizikem srážky s jiným lyžařem, což je na jindy přehuštěných českých sjezdovkách zcela výjimečné.

Vyrazit na lyže je ideální hned ráno, kdy sjezdovky na jinak holých svazích drží pohromadě díky nočním mrazům. „Odpoledne už to měkne, ale neteče,“ potvrdil jeden z lyžařů v Peci pod Sněžkou, kde do Velikonočního pondělí zůstává stejně jako ve Špindlerově Mlýně v provozu skoro pět kilometrů sjezdovek.

Tečku za letošní — po pěti letech konečně vydařenou — sezónou se rozhodli udělat i vlekaři z Harrachova.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kdo nezaváhal, našel o víkendu sjezdovky se sněhem, ale téměř bez lyžařů.

„Areál s koncem Velikonoc zavřeme. Lyžovat by vzhledem k předpovědi počasí na příští týden sice nebyl problém, ale patrně by už málokdo přijel. Sobota, kdy jsme tady měli stovky lidí, ještě šla. V neděli jsme už lyžaře počítali na desítky a pondělí zřejmě nebude lepší,“ předjímá Milan Goč z harrachovského Sportareálu.

Řadu lidí od velikonočního lyžování odradilo proměnlivé poměrně chladné počasí. Turisté leckdy dali přednost nenáročným procházkám.

Sezóna letos vlekařům vyšla. Podmínky přilákaly do českých hor o minimálně 20 procent více lidí než loni. Roli sehrálo nadprůměrné množství slunečních dnů i možnost takřka po celý leden lyžovat na přírodním sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám