Hlavní obsah

ČSSD na jihu Čech skládá novou koalici bez ANO

• Aktualizováno

V Jihočeském kraji patrně bude vládnout nová koalice ČSSD, KDU-ČSL, uskupení Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Subjekty by měly podepsat memorandum o spolupráci v úterý. Koalice by držela těsnou většinu, disponovala by 28 zastupiteli z 55. S odkazem na zdroj, který se zabývá koaličním vyjednáváním, to uvedla ČTK.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Končící hejtman Zimola navrhuje do čela kraje svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD)

Článek

Jihočeský kraj po loňských podzimních volbách vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. V pondělí se rozpadla. Oficiálně byly důvodem neshody ANO a ČSSD ohledně fungování společnosti Jihočeské nemocnice, kterou řídí kraj. [celá zpráva]

Novou koalici už nepovede hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Ten hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu už o hejtmanský post nebude usilovat.

Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD). Otázky personálního obsazení a stranického rozložení v nové koalici však zatím nejsou známy ani z neoficiálních zdrojů.

Koalici by chtělo sestavit i ANO

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. ANO oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL i koalici Pro Jižní Čechy a ještě ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů.

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 miliónu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Zimola

Stejné věci kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna.

Reklama

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Jihočeský hejtman Zimola rezignuje

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v úterý oznámil, že odstupuje z funkce. V kraji se v pondělí rozpadla koalice tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012.

Výběr článků

Načítám