Hlavní obsah

Armáda předloni prodala za milióny horskou zotavovnu, peníze za ni stále nemá

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma lety prodala armáda za desítky miliónů nejstarší vojenskou zotavovnu Rixi na šumavském Špičáku. Dodnes za ni nedostala ani korunu. Kupce, kterým je soukromá společnost AK&K Consulting International, ministerstvo obrany stále urguje. Ten slíbil, že kupní cenu ve výši 37,8 miliónu korun co nejdříve uhradí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hotel Rixi

Článek

„Začátkem března jsme od kupujícího dostali dopis, ve kterém potvrzuje dodržení již uzavřené kupní smlouvy. Poukázal přitom na administrativní zdržení, které nebylo zaviněno z jeho strany,“ uvedla ve středu Jana Zechmeisterová z tiskového odboru ministerstva obrany.

Nyní se podle ní čeká na zaplacení. „Zvažujeme i další možné kroky,“ doplnila Zechmeisterová.

Ještě minulý týden Zechmeisterová tvrdila, že k prodeji zotavovny nemůže sdělovat žádné podrobnosti. Až poté, co Právo v úterý upozornilo na existenci kupní smlouvy z předloňského července, ministerstvo přiznalo, že doposud peníze nedostalo.

Jediný zájemce

Podle Zechmeisterové se firma AK Consulting International, s. r. o., přihlásila jako jediný zájemce do výběrového řízení a složila kauci 100 tisíc korun. Kupní smlouva byla podepsána v červenci 2015 a po schválení ministerstvem životního prostředí s ohledem na prodej pozemků v chráněné krajinné oblasti se stala platnou na sklonku roku 2016, kdy také armáda vystavila kupci fakturu se splatností do 30 dnů.

Jak Právo zjistilo z obchodního rejstříku, firma AK Consulting International nevyvíjí v podstatě žádné aktivity a ze zveřejněného účetnictví vyplývá, že za předloňský rok vykázala ztrátu tři tisíce korun. Má základní kapitál 200 tisíc korun a vlastní ji 25letá žena, se kterou se nedá nijak spojit. „Tyto okolnosti nejsou důvodem pro vyloučení firmy z veřejné soutěže,“ uvedla Zechmeisterová.

Podle místostarosty Železné Rudy Milana Kříže se v loňském roce někdo z této firmy informoval na radnici, jak by se vedení města tvářilo k přestavbě zotavovny na rekreační byty.

„Nám se to moc nelíbilo. Těchto bytů je už tady hodně a zvyšování jejich počtu může přinést existenční problémy majitelům hotelů a penzionů. V tomto duchu jsme také reagovali. Od té doby se nikdo neozval,“ uvedl Kříž.

Klienti zotavovny podle starosty města Michala Šnebergera dlouhá léta oživovali klasický cestovní ruch. „Spousta vojáků, kteří zde byli na rehabilitačním pobytu, chodila do hospod mimo areál. Fungovalo to 365 dní v roce,“ dodal starosta.

Budova z 19. století

Areálu zotavovny dominuje hlavní budova z roku 1890, stojící u silnice v ostré zatáčce pod špičáckým sedlem. Vojákům patří od roku 1950, provozovali jej až do roku 2010, kdy ho kvůli havarijnímu stavu některých objektů museli uzavřít.

Přitom ještě před několika lety s ním měli velkolepé plány. Na stole už ležel hotový projekt modernizace za desítky miliónů korun. „Protože se historie zotavovny datuje k roku 1890, je účelem záměru rekonstrukce a dostavba areálu do podoby odpovídající účelu a současným požadavkům,“ píše se v podkladech pro povolení rekonstrukce z roku 1997.

Podle architektů se v původní podobě zachovala administrativní budova, vila ředitele a zaměstnanecká vila. Po druhé světové válce doznal hotel malých úprav, kdy došlo ke změně sklonu střechy a přistavěla se přední část, ve které fungovala recepce. V roce 1970 byla pak v areálu postavena druhá budova známá jako Rixi B, která sloužila jako ubytovna pro zaměstnance zotavovny. V obou hlavních objektech mohlo být ubytováno až 140 hostů v jedno- až pětilůžkových pokojích.

Kompletní areál mělo po dokončení obnovy tvořit deset objektů včetně golfového hřiště. Kromě modernizace obou hlavních budov měl být součástí areálu plavecký bazén, bowlingové a ricochetové centrum, posilovna a solárium. Počítalo se rovněž s rozšířením parkovacích kapacit z 80 na 120 míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám