Hlavní obsah

Zemanovu milost dostal sedmkrát trestaný recidivista s rakovinou plic

Muž, kterého minulý týden omilostnil prezident Miloš Zeman, má v rejstříku trestů celkem sedm záznamů, a to hlavně za majetkovou trestnou činnost. Ve vězení si měl tentokrát odpykat tři roky, soud mu však loni v létě trest na rok přerušil kvůli pokročilé rakovině plic, jež vyžaduje specializovanou léčbu. Vyplývá to z přípisu ministra spravedlnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Omilostněného muže naposledy pravomocně odsoudila pardubická pobočka královéhradeckého soudu loni v březnu, a to za krádež, poškození cizí věci a nedovolené ozbrojování. Soudci ho poslali do druhého nejpřísnějšího typu věznice. [celá zpráva]

Už o tři měsíce později se ale muž kvůli závažné chorobě dostal dočasně na svobodu. Podle lékařské zprávy Vězeňské služby má zhoubný nádor na plicích a loni v květnu podstoupil radioterapii gama nožem kvůli nově zjištěným metastázám na mozku. "Onemocnění vyžaduje další léčení ve specializovaném pneumoonkologickém centru a jeho prognóza je velmi nejistá," konstatovali lékaři.

Vězeňská služba onkologickou péči vlastními silami neposkytuje a její zajištění mimo vězeňské nemocnice označuje za ekonomicky nákladné i personálně náročné.

Zeman v prezidentské funkci zatím udělil sedm milostí, většinu zdůvodnil právě vážným zdravotním stavem odsouzených. V jednom případě dal milost na základě papežské výzvy ženě, která se ve vězení starala o dítě. Minulý týden uvedl, že zvažuje milost také pro doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám