Hlavní obsah

Učitelé dostanou kariérní řád, schválili poslanci

Novinky, jas
Aktualizováno

Učitelé se po letech odkladů dočkají třístupňového kariérního řádu, který bude mít vliv i na jejich odměňování. Sněmovna v pátek hlasy 89 poslanců schválila novelu, která vznik kariérního řádu umožní. Normu nyní posoudí senátoři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Učitelé by měli být zařazeni do třech skupin podle délky praxe. První dva roky budou zařazeni do prvního kariérního stupně. Nováčkům zařazeným do 1. stupně by měli pomáhat uvádějící učitelé, kteří za to získají finanční příspěvek.

Následně budou moci pedagogové postoupit do druhého stupně, což s sebou ponese potřebu absolvovat atestační řízení na půdě školy, ale také finanční přilepšení.

Po desetileté praxi budou moci po další atestaci přestoupit do třetího stupně. Učiteli ve třetím kariérním stupni bude podle návrhu příslušet příplatek ve výši 5000 korun, bude-li se podílet na profesním rozvoji učitelů ve své škole. Na atestace bude dohlížet Národní institut pro další vzdělávání.

Neprošel naopak pozměňovací návrh, který by učitelům umožnil čerpat po deseti či více letech za katedrou až půlroční studijní volno.

Učitelé budou mít nárok i na příspěvek za třídnictví, a to ve výši 1000 až 1500 korun.

Schválení návrhu předcházelo rozsáhlé hlasování o několika desítkách pozměňovacích návrhů, což zkomplikovalo schvalovací proceduru. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po schválení normy poslancům, kteří se na konci jednacího dne již rozcházeli, poděkovala za podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám