Hlavní obsah

Depresivní Blansko, tábor Kuřim. Nový průvodce Brnem a okolím naštval starosty

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pořádný rozruch se postarali tvůrci nového turistického průvodce moravskou metropolí „To je Brno“, který si tropí žerty z některých jihomoravských měst. Tvůrci publikace tvrdí, že jen chtěli nabídnout netradiční pohled na region, starostové dotčených měst ovšem nešetří na adresu tvůrců ostrými slovy. Kritici označují brožuru za pamflet a její vydání za nehorázné plýtvání s veřejnými penězi.

Foto: Foto - archiv TIC

Nového průvodce vydalo Turistické informační centrum Brno.

Článek

V očích tvůrců publikace je třeba Blansko depresivním městem, jež na návštěvníky dýchne svojí nicotou a prázdnotou. Kuřim je pak označována za pomník „ztráty lidské soudnosti“ a autoři ji vidí jako specifický pracovní tábor tvořený továrnami a paneláky.

Adamov zase dostal přezdívku „Grand kaňon“, z jehož dna se prý výhružně line jekot kvílících vlaků. Vinné sklípky ve Velkých Pavlovicích jsou pak prý skrumáží kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře.

Publikace je dílem zakomplexovaných lidí, kteří bez znalosti věci umí jen pozurážet všechny kolem.
starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina

„Publikace je dílem zakomplexovaných lidí, kteří bez znalosti věci umí jen pozurážet všechny kolem. Miluji humor, včetně toho sarkastického, ale toto dílko prostě nemá ani na to být vtipným,“ řekl Právu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

O jeho městě se v průvodci píše, že po odvozu slavného výtvarného díla Slovanská epopej je vlastně prázdné.

„Ať si hoši a dívky, kteří za touto dětinskou provokací stojí, půjčí důtky od pana náměstka primátora (Matěje Hollana) a seřežou se s nimi. Sami sebe, nebo vzájemně. To už je jedno,“ vzkázal tvůrcům starosta Kuřimi Drago Sukalovský (Starostové pro jižní Moravu).

Narážel tím na to, že se Hollan nechal před časem natočit na video v jednom z ukrajinských barů, kde jej obsluha lehce zmrskala bičíkem. Tyto záběry byly zveřejněny na internetu a náměstek čelil ostré kritice.

Publikaci vydalo brněnské Turistické informační centrum (TIC) zřizované Brnem. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se sice snažil emoce mírnit, ale u starostů dotčených měst nepochodil. K publikaci uvedl, že je celkově výborná, jen některé její části jsou nešťastné.

Místo omluvy brožura s vysvětlením

Průvodce vyšel nákladem 3000 kusů v ceně 119 korun za kus. Podle vedení TICu chtělo turistické centrum touto publikací oslovit velmi specifickou skupinu turistů se smyslem pro drsnější humor.

Starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD) o ní ale na svém facebookovém profilu napsal, že autoři patří do psychiatrické léčebny v Bohnicích a průvodce označil za nehoráznost placenou z veřejných peněz.

Brno hodlá věc vyřešit tím, že do každého výtisku průvodce nechá doplnit záložku se sdělením, že brožura obsahuje autorské texty určené konkrétní cílové skupině, nikoli oficiální názor vedení Brna na okolní obce.

U některých starostů toto rozhodnutí vyvolalo nevěřícné kroucení hlavami a úsměv. „Celá tato věc vlastně ani nestojí za to, abychom ji dále jakkoli komentovali,“ uvedl moravskokrumlovský starosta Třetina.

Reklama

Výběr článků

Načítám