Hlavní obsah

Omezení základní zdravotní péče se v důsledku prodraží, varoval Kubek

– Praha
Novinky,

Ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík v neděli varoval, že úroveň českého zdravotnictví se podaří udržet, pokud do něj bude stát dávat peníze. Upozornil, že lidé na soukromou spoluúčast nemají peníze. Předseda lékařské komory Milan Kubek uvedl, že pokud se omezí dostupnost základní péče, ve výsledku se prodraží léčení následných komplikací. Tvrdě zkritizoval pravicové vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

Kubek a Ludvík se shodli na tom, že zdravotnictví potřebuje peníze, aby fungovalo. Předseda lékařské komory ale varoval: „Zdravotnictví není perpetuum mobile.“ Podotkl, že není ochota zvyšovat státní příspěvek, ani zavádět spoluúčast, ani zvýšit daně na tabák a alkohol, které přitom způsobují zdravotní i sociální problémy. Nekritizoval přitom jen sociální demokracii: „Pravicové vlády nedokázaly vůbec nic.“

Kubek zcela odmítl ideu předsedy ODS Petr Fialy, aby si lidé platili léky na banální nemoci, jako je chřipka: „Když odříznete lidi od banální léčby, od základní péče, je to špatně. Všichni říkají, že se soustřeďují na prevenci, ale nelze se soustředit na prevenci a nehradit základní péči.“ Zmínil, že někteří lidé na to peníze nemají a další to budou brát na lehkou váhu a pak se budou platit vysoké částky za léčení komplikací. Dal i příklad z oboru stomatologie. „Když nebude placena základní péče, plomby, pak bude půlka národa chodit bez zubů a budou nákladné stomatologické operace.“

Záleží na postoji státu, varoval ministr  

„Úroveň českého zdravotnictví bude možné udržet tak dlouho, dokud do něj bude stát dávat peníze,“ řekl otevřeně Ludvík a dodal, že záleží na státu, jestli bude dávat více do zdravotnictví. „Je to o prioritě, pro sociální demokracii je zdravotnictví nejvyšší prioritou, ale prioritou jsou i dotace firmám, podpora investic,“ řekl Ludvík. Naznačil tím, že jiné vlády než sociálnědemokratické už nemusejí považovat zdravotnictví za takovou prioritu jako ČSSD.

Kubek dodal: „Sedm procent českého HDP nemůže udržet kvalitu, jakou má Německo, které vydává 11 procent svého HDP.“

Zdraví je investice

Šéf lékařské komory dodal, že na platby do zdravotnictví je ale také třeba se dívat jako na druh investice: „Peníze, které se vloží do zdravotnictví, to je investice, pouze zdraví lidé mohou vytvářet hodnoty, platit daně. Zdravotnictví nejsou výdaje, jsou to investice.“

Poplatky a doplatky nic neřeší

I on sám se postavil proti přímé spoluúčasti, která po zrušení poplatků klesla z 15 na 13 procent: „To platí lidé hotovostně, ti nemocní. Spoluúčast lze zvýšit, ale ne cestou doplatků a poplatků placených v ordinacích. Ekonomická síla našich důchodců je taková, že to nejsou schopni platit.“ Podle ministra Ludvíka však nelze sázet ani na střední generaci, aby si připlácela na to, že nebude muset ve stáří platit doplatky, vzhledem k tomu, kolik lidí má příjem nižší než 20 000 a pro ně představuje i krátký pobyt v nemocnici vzhledem ke karenční době a úrovni výše nemocenské velkou ekonomickou potíž.

Ludvík a Kubek se shodli na tom, že do zdravotnictví by měla jít část spotřební daně z alkoholu a cigaret, pro což dosud nebyla ochota: „Změnit zákon o přerozdělování tak, aby čtyři až pět miliard z daní na alkohol a tabák, šly do zdravotnictví.“ Kubek upozornil, že to je více, než kolik se vybralo na poplatcích.

Dluh státu 

Ministr také poukázal na dluh, který má stát vůči zdravotnictví, protože se ze zdravotního pojištění platí i rekonstrukce nemocnic, s čímž se původně nepočítalo, protože v době vzniku zdravotních pojišťoven budovy připadaly státu a ten do nich neinvestoval. Podle Ludvíka tento dluh činí sto miliard.

Chybí lékaři

Kubek i Ludvík se také shodli, že je problémem je nedostatek lékařů a sester. Podle Kubka nyní počet lékařů v seniorském věku stoupl z deseti procent na 25 procent.

Zároveň se zvyšuje počet nově přijatých studentů. Jak ale upozornil Kubek, to přinese řešení za osm let. Problémem je podle něj, že v příštím roce odejde několik set lékařů v seniorském věku, protože se zavádějí povinné elektronické recepty a mnozí staří praktici nemají připojení na internet.

Ludvík namítl, že to je špatně, protože bez internetu nemají ani přístup k informacím o nových lécích, neboť ty už nejsou jinde než na síti. Hlavně je ale přesvědčen, že  tato změna nepovede k odchodu lékařů, přesto slíbil kompenzace. „Byť si nemyslím, že by 4000 korun mělo někoho zlikvidovat, přesto zavedeme v úhradové vyhlášce platbu za vydání každého receptu na 1,50 až 1,70 koruny.”

Kubek ale namítl: „Musí být zachována možnost, aby lékař nepřipojený na internet byl schopen vydat recept.” To Ludvík odmítl s tím, že od příštího roku budou elektronické recepty zavedeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám