Hlavní obsah

Páteční teploty byly rekordní, na Domažlicku naměřili přes 24 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I poslední březnový den padaly teplotní rekordy. Tentokrát přepisovali maxima na 46 stanicích z celkem 141, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve Staňkově na Domažlicku, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 24,1 stupně Celsia. V pátek o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tento týden teploty překonávaly rekordy i v úterý a ve středu. Páteční teploty byly nejvyšší nejen v tomto týdnu - 31. březen se stal zatím nejteplejším dnem roku. Také v sobotu má být někde až 24 stupňů.

V Neumětelech na Berounsku v pátek naměřili rovných 24 stupňů, v Praze - Karlově 23,9 stupně Celsia. Největším skokanem je podle meteorologů stanice Průhonice, kde páteční maximum 23,7 stupně Celsia překonalo hodnotu z roku 2016 o 5,1 stupně. I když teploty byly na konec března nezvykle vysoké, žádná ze stanic v pátek nezaznamenala takzvaný letní den, kdy teploty překonají 25 stupňů.

Na Milešovce, kde měří více než 100 let, bylo 20,9 stupně. Dosavadní rekord z roku 1989 tak tato stanice překonala o 2,3 stupně. Údaje z pražského Klementina zatím meteorologové neměli k dispozici, podle jejich předpokladů dosavadní rekord 21,7 stupně Celsia z roku 1968 rovněž padne. V Klementinu se teploty měří už od roku 1775.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám