Hlavní obsah

Starosta Prahy 5 zrušil jednání, na němž ho chtěli odvolat

– Praha
Právo, ČTK, trj

Ve čtvrtek odpoledne se měli mimořádně sejít zastupitelé Prahy 5 a jednat o odvolání starosty této městské části Radka Klímy (TOP 09). Navrhla to sama TOP 09, který je prý nespokojena s Klímovou prací. Starosta ovšem ve středu rozeslal zastupitelům dopis, jímž jednání, jehož termín sám původně stanovil, zrušil. Údajně kvůli svým zdravotním problémům.

Foto: Profimedia.cz

Radek Klíma (TOP 09)

Článek

Klíma v dopise uvedl, že má „závažné zdravotní problémy”, které mu znemožňují účastnit se zasedání a že by neměl možnost vyjádřit se a reagovat na bod týkající se jeho odvolání. „Zasedání tak postrádá smysl a účel, k němuž bylo svoláno,“ napsal.

S takovým postupem nesouhlasí koaliční opozice. Podle starostova zástupce Martina Slabého (ANO) by se schůze konat měla. „Snahu o zrušení řádně svolaného zastupitelstva lze považovat za hrubý zásah do základních principů zastupitelské demokracie,“ napsal zastupitelům Slabý.

Rovněž uvedl, že byl ujištěn dostatečným počtem zastupitelů, že přijdou.

Obavy z neplatného rozhodnutí

Podle opozičního zastupitele Jana Smetany (ČSSD) by však měl jednání svolávat i rušit jen starosta. Pokud se ukáže, že rozhodnutí zastupitelstva odporují zákonu, mohou být právně neplatné.

„Bylo by to charakteristické pro koalici. Myslíme si, že chaos je na odvolání celé rady a znejišťuje to celou radnici,“ sdělil Právu Smetana.

V Praze 5 vládne koalice TOP 09 s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla. Radka Klímu vyzval k odstoupení jeho klub TOP 09, starosta to však odmítl. Následnou žádost o mimořádné zastupitelstvo podepsaly koaliční kluby.

Ty předpokládají, že se vymění jen starosta. Mluvilo se o tom, že by v čele smíchovské radnice měl stanout Pavel Richter (TOP 09) a že by Klíma mohl kandidovat do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám