Hlavní obsah

Nosorožec bez rohu netrpí, ve Dvoře Králové je uřežou všem

– Dvůr Králové nad Labem
Novinky, Kristýna Léblová

Během několika týdnů bude všech dvacet nosorožců v zoo ve Dvoře Králové kvůli bezpečnosti bez rohů. Minulý týden přišel jako první o svůj roh třináctiletý samec Pamir, kterého se ale podle zástupců zoo změna nijak nedotkla.

Nosorožec bez rohu netrpí. Další rohy se budou řezat v řádech týdnůVideo: Novinky

 
Článek

I když je zatím jediný, vypadá to, že se pro zvíře vůbec nic nezměnilo. „Žije se mu i bez rohu dobře. Po probuzení z narkózy neprojevoval známky žádného nepokoje, byl klidný jako vždycky,“ řekl Novinkám Jan Stejskal, vedoucí komunikace mezinárodních projektů Zoo Dvůr Králové s tím, že ani ostatním nepřipadá nic divného, takže není utiskován dominantnějšími samci.

Otázka týdnů

V zoo žije v současnosti dvacet nosorožců, kteří o své rohy přijdou během několika týdnů.

„Jde o to, že když už to zvíře uspíme, tak toho chceme co nejvíce využít. Chceme tedy i například odebrat od samců semeno, které budeme následně využívat k vědeckému projektu. Nechceme je uspávat zbytečně,“ vysvětlil Stejskal.

Za pár let bude nový

Rohy jsou z rohoviny a lichokopytníkům dorůstají. „Nedokážu odhadnout, za jak dlouho mu naroste, je to pár centimetrů za rok, ale do několika let ho má zpátky. Možná nebude mít stejný tvar, protože se nosorožec chová jinak než v minulých letech,“ míní Stejskal, který doufá, že až nosorožcům narostou nové rohy, nebude jim už hrozit takové nebezpečí jako nyní.

Pytláci vraždí

Nosorožci jsou celosvětově loveni právě pro svůj roh. Prášek z rohu nosorožce totiž tvoří součást některých lidových léčiv a afrodiziak, hlavně v tradiční čínské medicíně, přestože bylo prokázáno, že žádné účinky nemá. V jiných zemích se z rohů zase vyřezávají rukojeti nožů a dýk.

Ziskuchtiví pytláci už ale neútočí jen ve volné přírodě. Na začátku března usmrtili nosorožce kvůli rohovině přímo ve francouzské Zoo Thoiry. Proto se vedení zoo ve Dvoře Králové rozhodlo k radikálnímu řezu, tj. uřezání rohů všem nosorožcům.

Pálení rohů

Nashromážděné uřezané rohy ukládá vedení zoologické zahrady na bezpečném místě mimo zahradu. Jakmile budou shromážděny všechny, s největší pravděpodobností budou spáleny.

„Nosorožce chováme přes čtyřicet let, takže za tu dobu se tu nashromáždilo docela dost rohů. Přede dvěma a půl rokem jsme je poprvé spálili. Byla to velká akce, kterou jsme se snažili upozornit na to, že Česká republika je země, přes kterou se pašuje rohovina do Vietnamu, a že i u nás jsou gangy, které jsou zapojeny do této ilegální činnosti,“ říká Stejskal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám