Hlavní obsah

Konvoj Američanů a Britů odjel do Polska

– Brandýs nad Labem-Stará Boleslav • Aktualizováno

Konvoj americké a britské armády pokračoval druhým dnem v cestě přes české území. Celkem 125 vozidel a 550 lidí se přesouvalo z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. První kolona vyrazila v neděli v 07:00 z kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy, kde vojáci přečkali noc, a zamířila na hraniční přechod v Náchodě.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Českem projíždí konvoj amerických a britských vojáků.

Článek

Vojáci od kasáren zamířili po dálnici D10 směrem k dálnici D11 na Hradec Králové. „Pak pojedou až k Hradci, objedou město a budou pokračovat dál na Jaroměř a Náchod,“ řekl mluvčí armádní agentury logistiky Petr Kostelka.

První část konvoje překročila hraniční přechod v Náchodě před 11. hodinou.

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj amerických a britských vojáků na Pražském okruhuVideo: Novinky

V sobotu první vozidla vyjela z Rozvadova do českého vnitrozemí před 09:30. Poslední kolona se dostala do ČR před 17:00. Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.
Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám