Hlavní obsah

Chvojka chce z EET vyjmout zrakově postižené. Dokud pro ně nebude vhodný systém

Právo, kab

Elektronická evidence tržeb (EET) je povinná i pro podnikatele s těžkým zrakovým postižením, ačkoli ji nemohou obsluhovat. To se nelíbí ministrovi pro lidská práva Janu Chvojkovi (ČSSD), který proto chce nevidomé ze systému dočasně vyjmout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka

Článek

„Mrzí mne, že elektronická evidence tržeb není vůbec připravena pro nevidomé podnikatele. Nevidím důvod, proč by zákon o EET měl bránit v podnikání zrakově postiženým. Vnímám to jako neetické. Musíme rychle zajistit, aby projekt EET plnil svoji funkci, usnadňoval podnikání poctivým lidem a nikoliv kladl nesmyslné a zbytečné byrokratické překážky,“ uvedl Chvojka s tím, že problém se týká až 2400 lidí.

Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) chce příští týden navrhnout některá řešení, která by nevidomým podnikatelům pomohla. Jedno z nich je lidi s těžkým zrakovým postižením povinnosti EET dočasně zbavit – do doby, než jim bude systém technicky vyhovovat.

Jsme otevření diskusi, říká šéf lidovců

Na vládě by Chvojka mohl získat i podporu KDU-ČSL. „Jsme k diskusi otevření,“ řekl Právu vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Stávající technologie například neumožní v případě generování účtenky reagovat na technickou chybu, ať už způsobenou výpadkem EET na straně státu, nebo na straně aplikace u podnikatele.

Problémem je i tisk účtenky, tiskárna totiž neumí uživatele se zrakovým postižením upozornit například na to, že došla barva, papír či páska.

Pro ubytovací a stravovací služby platí EET od prosince loňského roku. Maloobchodníci a velkoobchodníci jsou povinni evidovat se v systému od letošního března.

Reklama

Výběr článků

Načítám