Hlavní obsah

Sobotka navrhl jako ministra průmyslu Havlíčka. Zeman to prý ještě zváží

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým ministrem průmyslu a obchodu by se měl stát jeho dosavadní náměstek Jiří Havlíček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přišel se svým návrhem ve čtvrtek odpoledne na Hrad, aby s ním seznámil prezidenta Miloše Zemana. Ten Sobotkův návrh zváží a během několika dní by se měl rozhodnout.

Do funkce ministra průmyslu a obchodu navrhl premiér Sobotka náměstka HavlíčkaVideo: Novinky

 
Článek

„Před malou chvíli jsem panu prezidentu Zemanovi odevzdal návrh na jmenování nového ministra průmyslu a obchodu. Rozhodl jsem se po zralé úvaze pro pana Jiřího Havlíčka,“ uvedl Sobotka s tím, že Havlíček působí na ministerstvu průmyslu a obchodu ve funkci náměstka poslední čtyři roky, takže se v resortu vyzná.

Sobotka dodal, že během doby, kdy dočasně řídil resort, měl možnost s Havlíčkem spolupracovat, což ho ujistilo o tom, že Havlíček je připravený na to, aby resort až do voleb vedl.

„Návrh jsem odevzdal prezidentu republiky. Předpokládám, že pan prezident se, tak jak je jeho zvykem, nejprve s tímto kandidátem sejde, a pak v následujících dnech očekávám, že pan Havlíček bude jmenován do funkce ministra průmyslu a obchodu,“ přiznal Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Jiřím Havlíčkem na archivním snímku

Prioritou bude podle Sobotky zákon o elektronických komunikacích, který by mohl snížit cenu dat v Česku. Havlíček by měl v úřadu také zrychlit čerpání peněz z Evropské unie. „Další důležitý úkol je příprava dostavby nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany,“ zmínil Sobotka. Havlíček se podle něj v resortu vyzná, a proto by neměl potřebovat příliš času na aklimatizaci.

Sobotka se rozhodoval mezi třemi jmény

Havlíček uvedl, že si Sobotkovy důvěry váží. Vedení resortu pro něj prý bude další profesní výzva.

„Považuji za svou velkou výhodu, že resort díky své současné pozici náměstka pro řízení sekce správní, kterou zastávám od roku 2014, velmi dobře znám a jsem detailně seznámen se stavem i vývojem agendy i aktuálním plněním stanovených cílů. Jsem rovněž v úzkém kontaktu s našimi partnery z tripartity,” uvedl Havlíček. Dodal, že pokud jej prezident jmenuje, tak je připraven se s maximálním nasazením pustit do plnění úkolů, které Sobotka definoval.

Havlíček má ve vedení resortu nahradit Jana Mládka, který jako ministr skončil na konci února. [celá zpráva] Mládek Novinkám sdělil, že Havlíček je podle něj vhodným nástupcem na post ministra.

O novém ministru průmyslu a obchodu se přitom spekulovalo téměř měsíc. Sobotka přiznal, že se rozhodoval mezi třemi jmény, ale nechtěl upřesnit, o koho šlo. Podle informací médií se mělo jednat o někdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana a adeptem na post měl být i šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Nakonec ale logicky volba padla na Havlíčka, který na úřadu působí od února 2014. Doporučoval jej i poradce prezidenta a někdejší šéf resortu průmyslu Jiří Cienciala. Havlíček se ale prý funkci přijmout zdráhal. Je totiž čerstvým otcem a nechtělo se mu opouštět místo náměstka sedm měsíců před volbami. Nakonec ale nabídku přijal.

Prezident by se podle Sobotky měl rozhodnout v řádu několika dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám