Hlavní obsah

Bělobrádek: Pod deset procent mi to nevychází

Právo, Jiří Mach

Součet preferencí je iracionální, je třeba dívat se na výsledky voleb. Pod deset procent mi to nevychází, řekl Právu k plánované koalici se STAN předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Ještě v únoru vás širší vedení KDU-ČSL pověřilo vyjednáváním se Starosty 86 procenty hlasů. Teď pro koalici hlasovalo jen 56 procent členů konference. Co se stalo?

Delegáti reagovali na stanovisko členské základny a pak to byla také otázka času. Nejčastěji zaznívaly obavy z překonání desetiprocentního limitu, ztráty značky a ze schopnosti reálné spolupráce. Proto se to snažím členské základně vysvětlit.

KDU-ČSL má kolem 26 tisíc členů, STAN má asi sto členů a 1300 registrovaných příznivců. Je to rovnocenné partnerství, když lídry budou mít lidovci v osmi krajích a Starostové v šesti?

Určitě není, protože šest a osm není totéž. Máme víc a jsme majoritním partnerem.

Jak to má chápat straník, který má uvolnit místo jinému?

My s tím ale už máme zkušenosti. Jsme jediná strana, která šla v otevřené koalici, a to v roce 2002. Tenkrát se udělal zip, ale ten se teď nedělá. Byla to úspěšná koalice, která měla 14 procent hlasů, a lidovci tehdy měli historicky nejvíc poslanců i díky kroužkování. Z toho určitě nikdo obavu mít nemůže.

Nemůže hlasování otřást vaší pozicí?

To je spekulace. Bylo to demokratické rozhodnutí, názory se různily a nevím, proč bych to měl odnášet já.

Kritizuje vás Jiří Čunek. Ocenil byste, kdyby se ucházel o post předsedy?

Jiří Čunek byl pro toto spojení, tak nevím, proč by měl být nějakým protikladem. Samozřejmě uvítám, když bude víc kandidátů. I když nemá tolik zkušeností z vlády, ani coby předseda strany.

Existují programové body, kde si se STAN nerozumíte?

Ne. Na všechno stejný názor nemáme, ale to je i uvnitř strany. U nás je pluralita názorů a předseda nerozhoduje o tom, co si ostatní mají myslet.

Podle vás může koalice oslovit až 30 procent voličů. Kde je vidíte, když matematický součet volebních preferencí obou subjektů dosahuje plus minus 10 procent?

Součet preferenci je úplně iracionální. Jsou to jen preference a ty se mýlí. Třeba od CVVM jsme ještě v září 2013 měli 4,5 procenta, tedy jsme byli pod hranicí vstupu do Sněmovny. Je třeba se dívat jedině na výsledky voleb krajských, sněmovních, na počet hlasů a na účast. A ať to modelujete, jak modelujete, pod 10 procent to nevychází.

Místopředsedové Bartošek a Roithová vyhlásil cíl alespoň 15 procent…

Určitě na to cílíme. Jsme přesvědčeni, že je tady velká poptávka po férové, proevropské, prozápadní alternativě, která nemá průšvihy, která se chová racionálně, klidně a nehystericky a nabízí slušnou, středopravicovou politiku vedenou zespoda, která klade důraz na tradiční hodnoty, která má zodpovědnost i solidaritu, která je standardní evropskou odpovědí, alternativou na boření starých struktur.

Anketa

Věříte, že se případné koalici lidovců a starostů podaří ve volbách překročit desetiprocentní hranici?
Ano
13 %
Ne
87 %
Celkem hlasovalo 4226 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám