Hlavní obsah

Předsednictvo Starostů schválilo dohodu o volební koalici s lidovci

Lipnice nad Sázavou
Aktualizováno

Předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v sobotu schválilo dohodu o volební koalici s lidovci. Příští týden to ještě musí potvrdit celostátní sněm hnutí. Novinářům to v Lipnici řekl předseda STAN Petr Gazdík.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda STAN Petr Gazdík po jednání vedení strany, kde byla schválena volební koalice s lidovci.

Článek

KDU-ČSL se k závěrům dvoudenního jednání se Starosty, které se konalo v Lipnici nad Sázavou, vyjádří v sobotu odpoledne po své celostátní konferenci v Jihlavě.

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty,” uvedl Gazdík. Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo. Možnost, že by v případě krachu jednání o volební koalici členové STAN vstupovali na kandidátky lidovců, označil Gazdík za nepřijatelnou variantu.

Koalice by potřebovala pro vstup do Sněmovny nejméně deset procent voličských hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent.

Já navrhnu sněmu, abychom ty parametry takto schválili
Petr Gazdík, předseda STAN

Předvolební průzkumy přisuzují lidovcům zhruba šest procent hlasů, Starostům kolem dvou procent.

V Lipnici nad Sázavou jednala od pátku předsednictva obou subjektů, rozhovorů se zúčastnili i šéfové krajských organizací. Podle Gazdíka si obě strany ujasnily parametry případné dohody a STAN s nimi souhlasí. „Starostové a nezávislí jsou do toho připraveni jít. Míč je teď na straně KDU-ČSL,” řekl Gazdík.

Celostátní konference lidovců začne v sobotu ve 14:00 v jihlavském hotelu Gustav Mahler. STAN definitivně rozhodne o své účasti v možné koalici za týden v Praze. „Já navrhnu sněmu, abychom ty parametry takto schválili,” řekl Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám