Hlavní obsah

Polovina řidičů vidí špatně

Právo, per

Řidičů trpících oční vadou je na českých silnicích dvojnásobně více než v roce 2013, kdy jich podle průzkumu organizace BESIP a Policie ČR byla „jen“ čtvrtina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loňská kontrola zraku více než tří stovek řidičů zjistila vadu zraku u každého druhého, čtyři procenta z nich by za volant sedat vůbec neměla.

„Nejhorší je, že drtivá většina z nich o vadě zraku vůbec neví a ani tento stav neřeší. To je pro nás velice důrazným varováním,“ sdělil Právu v pondělí prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Podle něj jsou to totiž závažné argumenty pro bezpečnost silničního provozu a uvědomění si, že i oči jsou nejen pro řidiče životně důležité.

K lékaři nejpozději každý třetí rok

Vyšetření u očního lékaře by měl každý dospělý podstoupit minimálně jednou za tři roky, po pětačtyřicátém roce věku každé dva roky. Řidiči by rovněž měli absolvovat oční prohlídky v 60, 65 a 68 letech a dále každé dva roky.

Při ztrátě oka nebo po operaci šedého zákalu může být oprávnění řídit motorové vozidlo uděleno nejdříve po jednom roce od doby, kdy došlo ke změně zraku.

Anketa

Necháváte si jako řidiči pravidelně kontrolovat zrak?
Ano
74,1 %
Ne
25,9 %
Celkem hlasovalo 1098 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám