Hlavní obsah

Někdo tady lže. Šéf Vojenského zpravodajství odmítá, že by sledovali Chovance

Aktualizováno

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun popřel, že by agent jeho rozvědky fotografoval dům užívaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Beroun České televizi (ČT) řekl, že agent plnil své úkoly. Beroun je připraven to doložit sněmovní komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která se bude případem zabývat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun

Článek

Agent byl podle médií minulý týden zadržen nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích, kterou Chovanec využívá, když podle ministra fotografoval okolí domu. [celá zpráva]

„Kategoricky vylučuji, že by Vojenské zpravodajství sledovalo pana ministra nebo jeho dům,” řekl Beroun. Odmítl, že by zadržení agenta mohlo mít ve Vojenském zpravodajství personální dohru. Předpokládá, že se mu poslancům z komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství podaří vysvětlit úkoly, které zadržený agent plnil. Odmítl je ale popsat.

„Jsem stoprocentně přesvědčen, že se to na místě vysvětlí a že jsme konali správně,” dodal Beroun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vila ministerstva vnitra ve Fetrovské ulici

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní. Vojenské zpravodajství podle něj v Praze 6 plnilo úkoly vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení. Server Seznam Zprávy uvedl, že se zpravodajci zajímali o jinou budovu, čemuž lidé z Chovancova okolí nevěří.

Případ posoudí sněmovní komise

Sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství by se věcí měla zabývat pravděpodobně ve druhé polovině března. Předseda komise a poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) ve středu řekl, že o věci s Berounem a Stropnickým mluvil a požádal je o podklady, stejnou žádost vznese i na Chovance. Pozastavil se také nad tím, že se Chovanec neobrátil na sněmovní orgány.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na odpoledne po zasedání Bezpečnostní rady státu kvůli záležitosti schůzku Chovance, Stropnického a Berouna, aby si nechal vysvětlit, co se stalo. Zdroj z okolí ministra vnitra Novinkám řekl, že jednání Chovancovy obavy nerozptýlilo. Nikdo z účastníků schůzky její průběh před novináři nekomentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám