Hlavní obsah

Mirek se uspával boucháním hlavou do polštáře, popsala pěstounka první měsíce v rodině

Právo, Kateřina Severová

Ukolébavka ani pohádka nepomohly tříletému Mirkovi usnout, jediné, co ho dokázalo uspat, bylo bouchání hlavou do polštáře. Trvalo rok, než se to změnilo. Dnes je Mirkovi deset let, ale některá traumata z kojeneckého ústavu, kde do tří let vyrůstal, si nese dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nenechal se utěšit, nebyl zvyklý na to, že ho může utěšit jiný člověk. Byl naučený se takhle zklidňovat sám,“ říká Jana Luhanová, která s manželem vychovává čtyři děti, dvě mají v dlouhodobé pěstounské péči.

Mirka si přivezli z ústavu před sedmi lety. Do nového domova si nevzal nic, jen plyšového medvěda. „Když jsem na něj třeba volala, vůbec neslyšel na své jméno, ale na ,děti‘. V ústavu měl na starosti jeden člověk osm dětí, v noci pak třeba pětadvacet,“ vypráví čtyřicetiletá pěstounka.

Mají třetí babičku

Přestože už se s mnoha věcmi dokázal Mirek poprat, s úzkostmi občas bojuje dodnes. „Vrací se mu to, hlavně když je třeba nemocný nebo ve stresu,“ doplnila Jana.  Osmiletá Monika, kterou si Jana s manželem vzali z Klokánku rovněž ve třech letech, na tom byla o poznání líp. Se svojí biologickou rodinou se dokonce stále stýká, hlavně s prarodiči.

Náhradní rodinná péče je pro stát o polovinu levnější. Ústavní péče je nejdražší a pro děti nejméně vhodná, přesto v ní je nyní přes osm tisíc dětí.
Miloslav Macela, odborník na rodinnou problematiku

„Získali jsme tak třetí babičku. Každé dva týdny si k sobě kromě Moniky bere také naše děti,“ říká Jana, která přestože vystudovala právnickou fakultu, je teď především mámou na plný úvazek. Všechny děti spolu prý mají klasický sourozenecký vztah.

U dlouhodobých pěstounů vyrůstalo podle posledních údajů před dvěma lety deset tisíc dětí. Přestože se odborníci shodují, že pro dítě je nejlepší, pokud vyrůstá v rodině, ať už ve vlastní, nebo v náhradní, v Česku je stále nedostatek dlouhodobých pěstounů.

„Náhradní rodinná péče je pro stát o polovinu levnější. Ústavní péče je nejdražší a pro děti nejméně vhodná, přesto v ní je nyní přes osm tisíc dětí,“ uvedl odborník na rodinnou problematiku Miloslav Macela, který v minulosti řídil na ministerstvu práce odbor rodiny. Dodal, že podle propočtů jsou měsíční náklady dítěte na pobyt v kojeneckém ústavu asi 50 tisíc korun, v dětském domově 47 tisíc korun. V náhradní rodině jde zhruba o 20 tisíc korun.

Hledáme rodiče

Česko za vysoký počet dětí v ústavech i za roztříštěnost péče sklízí dlouhodobě kritiku domácích i mezinárodních organizací. Je také jednou z posledních evropských zemí, v níž jsou děti do tří let stále umísťovány do ústavní péče.

Podpořit pěstounskou péči v tuzemsku se snaží i kampaň Hledáme rodiče, která na 5. dubna chystá v pražské Lucerně charitativní akci Díky Tanci. Na ní vystoupí řada známých osobností, které v minulosti vystupovaly ve StarDance.

Jednou z účinkujících bude i herečka Jitka Schneiderová, která s nápadem na taneční show přišla. „Pro správný vývoj dítěte je rodinné prostředí nenahraditelné,“ podotýká herečka, která na akci vystoupí spolu s Markem Dědíkem. Vybrané peníze půjdou na podporu kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám