Hlavní obsah

Velký výpadek proudu v Praze zastavil metro i tramvaje

• Aktualizováno
Novinky, tov

V několika pražských městských částech vypadl v pondělí před polednem elektrický proud. Problémy kvůli tomu mělo i metro. Informační linky energetických společností byly přetížené. Podle Pražské energetiky bylo na vině špatné relé u transformátorů.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Došlo k výpadku zásobování elektřinou z rozvodny Jih, která stojí na Chodově. Zásobuje třeba Kavčí hory, část Pankráce a Vinohrad. Dodávka už je obnovená, zapojili jsme to náhradním způsobem z jiných rozvoden,“ řekl Novinkám mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Odpoledne upřesnil, že příčinou poruchy na rozvodně byla zřejmě nesprávně funkční součástka - relé u transformátorů. „Prostě nic závažného, žádný požár či neodborná manipulace,” uvedl.

Výpadky byly v Praze 1, 2, 3, 9 a 10 a trvalo to přibližně půl hodiny. Omezen byl kvůli tomu provoz metra i tramvají.

Doprava byla kromě úseku Průběžná–Nádraží Hostivař podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové obnovena krátce po 12. hodině.

„Mohlo se stát, že byla zasažena měnírna, která zásobuje metro, ale jsem přesvědčen, že náhradní systémy zásobování zafungovaly, takže se vše rychle uvedlo do chodu,“ dodal Holubec.

Anketa

Obáváte se rozsáhlých výpadků elektrické energie?
Ano
54,4 %
Ne
45,6 %
Celkem hlasovalo 1083 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám