Hlavní obsah

Babiš obhájil post předsedy. Jsem urputné hovado, řekl ve svém projevu

• Aktualizováno
Novinky, bja

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš povede hnutí ANO do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Dostal 195 hlasů z 206 platných lístků. Babiš následně poděkoval za důvěru, i když nezískal 100 procent. Ve svém projevu dále řekl, že je urputné hovado, které má horolezecký gen, takže se nevzdává. Na post předsedy hnutí ANO nikdo jiný nekandidoval.

Andrej Babiš ke svému znovuzvolení předsedou ANOVideo: Novinky

 
Článek

Krátce po volbě Babiš řekl, že se hlásí k odkazu Donalda Trumpa. Při své zahajovací řeči na sněmu, totiž vyzval své spolustraníky slovy: „Udělejme Českou republiku znovu skvělou.”

„Dlouho jsem zvažoval, jestli v projevu říct: 'Make the Czech Republic great again.' ale pak jsem si řekl proč ne. Samozřejmě za první republiky jsme byli jedna z nejprůmyslovějších zemí v Evropě, a proč bychom nemohli udělat Českou republiku znovu skvělou?” uvedl Babiš.

Dodal, že nyní nemáme v Bruselu nejlepší pověst, ale třeba naši programátoři a neurochirurgové jsou jedni z nejšikovnějších na světě.

Babiš se přiznal k netrpělivosti

Ve svém kandidátském projevu před zvolením Babiš zmínil, že ho mrzí, že je jediný kandidát. Podle něj to bude sousto pro komentátory. Ačkoli například Miroslav Kalousek byl jediným kandidátem na předsedu TOP 09 a Petr Fiala byl jediným adeptem na lídra ODS.

Přiznal, že má spoustu chyb. Například je náročný a netrpělivý. „Dopad politické kariéry na mě je velký, ale nebudu brečet. Prosím vás o váš hlas. Už jsem přiznal, že jsem nějakým způsobem divnej, posílám vám SMS v půl páté ráno. Jsem už starší člověk a potřebu všechno rychle,” řekl Babiš. Dodal ovšem, že jeho hnutí může oslovit každého a získat jeho hlas.

Ve svém projevu se také tradičně nezapomněl otřít o tradiční politické strany a především o své koaliční partnery. Vyčetl jim, že policejní reformou „zadusili” a vykostili registr smluv. Zmínil, že ještě nechápe politiku, protože často se stane, že partner s něčím při jednání souhlasí a na veřejnosti tvrdí opak. „Ze světa byznysu, kde všechno děláte na podání rukou, tak to nechápete,” uvedl Babiš.

Na sněmu se dlouho čekalo na otázky

Nakonec přiznal, že má potřebnou urputnost, aby úspěšně vedl hnutí do voleb. „Jsem urputné hovado, mám ten horolezecký gen. Znamená to urputnost,” deklamoval Babiš ve svém projevu.

„Musíme se spojit, musíme bojovat společně a jsem přesvědčený, že to můžeme vybojovat a dosáhnout takového výsledku, že budeme při tom. Je to důležité, abychom neskončili v opozici a aby se nevrátil starý systém,

Po skončení projevu se moderátorka a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová se již počtvrté během dne zeptala delegátů, jestli se někdo nechce zapojit do diskuze nebo jestli se nechce někdo na něco zeptat. Nakonec této možnosti čtyři delegáti využili.

Reklama

Výběr článků

Načítám