Hlavní obsah

Strážníci číhali na poslance, s botičkami ale šlápli vedle

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mezi obyvateli části Malé Strany, potažmo magistrátem, městskou částí Prahy 1 a Sněmovnou podle všeho pokračuje nevyhlášená válka kvůli parkování. Začala zrušením parkoviště na Malostranském náměstí loni v červnu. Minulý týden pak kolem Sněmovny měli manévry strážníci městské policie. Hned čtyřem vozům viditelně označeným poslaneckou kartou nasadili kvůli špatnému parkování botičky.

Foto: Naďa Adamičková, Právo

Kvůli parkování dostali někteří poslanci na svá auta botičky.

Článek

Na sankcích vůči poslancům a senátorům porušujícím dopravní předpisy by nebylo nic špatného ani výjimečného.

Nejsou ani nijak zvlášť chráněni, pokud se při přistižení nevymluví na svou imunitu. V takovém případě jejich přestupek putuje buď k mandátovému a imunitnímu výboru příslušné parlamentní komory, anebo k přestupkovému orgánu v místě bydliště.

V případě nasazování botiček však strážníci šlápli vedle. Právě tzv. zádržný systém neboli botičku nelze nasadit nejen poslancům a senátorům, ale třeba ani diplomatům. Zkrátka lidem požívajícím imunitu podle zákona a mezinárodního práva. To jasně stanoví jak zákon o Policii ČR, tak zákon o obecní policii.

Imunita chrání před botičkou

„Jako bývalý policista a bývalý ředitel městské policie v Mostě podle fotografií tvrdím, že zádržným systémem strážníci zneužili svou pravomoc,“ řekl Právu poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

Podle něj všechny poslanecké vozy opatřené botičkou byly z různých důvodů jasnou překážkou provozu, a proto měly být odtaženy. To zákon umožňuje i v případě zákonodárců, stejně jako udělení pokuty.

„Strážníci v tomto případě pochybili. A to platí pro každý případ, kdy je vozidlo překážkou, a nasazením botičky se jen ztíží situace,“ prohlásil Schwarz s tím, že nezáleží na tom, komu auto patří.

Spor o kompetence strážníků

Irena Seifertová z tiskového oddělení pražské městské policie na dotaz Práva, na základě čeho strážníci nasazovali poslancům botičky, uvedla, že nemá informace o konkrétních případech, a odkázala na možné porušení pravidel.

Zádržným systémem strážníci zneužili svou pravomoc
Bronislav Schwarz, poslanec

V Poslanecké sněmovně vždy od vzniku zákona o obecní policii na počátku devadesátých let existovala silná lobby ve prospěch vyšších kompetencí strážníků, avšak současně mezi zákonodárci vždy byla silná skupina těch, kteří takové návrhy odmítali s argumentem, že městská policie by neměla suplovat práci státní.

Podle kritiků prý často zneužívá např. své pravomoci měřit rychlost proto, aby naplnila městské a obecní pokladny. Politici ODS proto už loni hovořili o tom, že tuto kompetenci obecním policistům zákonem seberou. Návrh je zatím jen ve hře.

Reklama

Výběr článků

Načítám