Hlavní obsah

Vytrvalý déšť, vichřice a prudké tání. Česku hrozí povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Razantní oteplení s teplotami až kolem 12 stupňů, silný vítr, který na horách přejde do vichřice, a hrozba povodní. Takové počasí nás podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress čeká poslední únorový týden. Teplá fronta, která dorazí v úterý, s sebou přinese nejen vysoké teploty, ale také intenzivní déšť a silný vítr. Na horách začne prudce tát sníh a začnou se zvyšovat hladiny řek. Přechodné ochlazení by mělo přijít o víkendu.

Foto: ČTK

Zimní scenérie v Adršpašských skalách na Náchodsku dlouho nevydrží, v úterý dorazí teplá fronta a nastane razantní tání.

Článek

pondělí bude oblačno až zataženo a postupně bude na celém území pršet. Odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 5 až 9 stupňů.

V noci na úterý dorazí teplá fronta. „S ní přijde nejen výrazné oteplení, kdy ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 8 až 4 stupně, ale také intenzivní srážky,“ řekla Honsová. Bude zataženo a pršet bude nejen v nížinách, ale i na horách. „Na metr čtvereční spadne 30 litrů. Současně bude vát silný vítr a bude zrychlovat odtávání,“ dodala meteoroložka. Odpolední teploty se vyšplhají až na 10 stupňů.

Podobné počasí bude panovat také ve středu. Ranní teploty budou mezi 7 až 3 stupni, odpolední budou v intervalu 7 až 11 stupňů. Bude pořád pršet, spadnout by mělo 20 až 25 litrů na metr čtvereční. Současně bude foukat silný vítr. Na horách dosáhne rychlosti kolem 90 km/h a v nížinách bude dosahovat rychlosti 70 až 75 km/h.

Čtvrtek by měl být nejteplejším, nejdeštivějším a největrnějším dnem. Odpolední teploty se vyšplhají ke 12 stupňům. Mělo by ovšem pršet celý den a bude foukat silný vítr. Na hrách dosáhne rychlosti 100 až 110 km/h, měl by dosáhnout až rychlosti vichřice, v nížinách bude rychlost 75 až 80 km/h.

pátek se výrazně ochladí. Kolem poledne sice teploty na některých místech vystoupají až k osmi stupňům, to bude ale jen kolem poledne a postupně budou strmě padat. Sněžit bude nejprve ve vyšších polohách (od 500 až 600 metrů nad mořem), postupně bude sněžit nebo budou padat smíšené srážky.

sobotu hrozí náledí, ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí 0 až minus 4 stupně, odpolední 0 až 4 stupně. V neděli bude panovat podobný ráz počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám