Hlavní obsah

Češi se bojí uprchlíků, terorismu a vlastních nemocí

Novinky, jas

Lidé v České republice se nejvíce bojí migrace, terorismu a vlastních nemocí. Podle prosincového průzkumu CVVM pociťuje nějaké obavy 58 procent lidí, oproti tomu 42 procent se ničeho neobává. Za velkou hrozbu pro bezpečnost lidé považují nejčastěji teroristy (71 procent), uprchlíky (63 procent)a mezinárodní organizovaný zločin (60 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Mají Češi z něčeho obavy?

Článek

Počet lidí, kteří pociťují obavy, meziročně klesl o 10 procentních bodů a vrátil se na úroveň roku 2010. Častěji deklarují obavy ženy, starší lidé a ti, kteří nejsou spokojeni se svým životem a svou životní úrovní.

Častěji přiznávají obavy rovněž obyvatelé Moravy a Slezska a stoupenci levice, zejména KSČM.

„V dlouhodobém srovnání sahajícím až do roku 2002 je v současnosti úroveň obav vůbec nejnižší, jakou jsme v našich šetřeních zaznamenali, i když výsledek z prosince 2010 je s aktuálním výsledkem statisticky srovnatelný,” uvedla agentura.

Z čeho má obavy
Migrace, uprchlíci31 %
Terorismus22 %
Nemoc (vlastní)20 %
Nezaměstnanost13 %
Životní úroveň12 %
Válka12 %
Kriminalita, bezpečnost8 %
Obavy o rodinu, děti, partnera, přátele, o jejich zdraví7 %
Budoucnost, situace ve světě5 %
Islám, islamisté, Islámský stát4 %
Studium (zkoušky, dokončení)3 %
Domácí politický vývoj, situace2 %
Smrt2 %
Zabezpečení důchodců2 %
Zdravotnictví2 %
Přírodní katastrofy2 %
Politický vývoj ve světě2 %
Členství v EU, Euro2 %
Ekonomický vývoj v ČR2 %
Jiná odpověď21 %
Neví, neumí posoudit1 %
bez odpovědi25 %
zdroj: CVVM

Za největší hrozby lidé označují terorismus, uprchlíky, organizovaný zločin a rovněž  radikální náboženská hnutí (54 procent). S odstupem následují cizinci v ČR (28 procent), krajní pravice (26 procent) a krajní levice, respektive cizí zpravodajské služby (shodně 21 procent).

Hrozbu vypuknutí války považuje aktuálně za reálnou 37 procent lidí. Podle 31 procent dotázaných je velkou hrozbou světová ekonomická krize a 30 procent uvedlo  epidemii.

„V porovnání s prosincem 2015 významně poklesl podíl těch, kteří za velkou hrozbu pokládají válku (o 13 procentních bodů),” uvedl průzkum, který proběhl od 2. listopadu do 12. prosince a zapojilo se do něj 1028 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám